PEG

Hastanız ne yazık ki üzücü bir durum sonucu uzun süreli yatağa bağımlı kalmak zorunda kaldı. Bilinci açık veya kapalı fark etmeksizin  solunum destek ünitesine bağlı bir şekilde olduğu halde ağızdan beslenme durumu maalesef ki artık mümkün olmayacaktır. Yada çiğneme ve yutma fonksiyonlarını yerine getiremediği bir süreç içerisinde olabilir. Peki bu durumlarda hasta gıda alımını nasıl gerçekleştirecek? Beslenme söz konusu olamazsa bağışıklık sistemi çökebilir ve bu da hiç iyi sonuçlar getirmeyecektir.

Bu tür hastalarda evvela burundan mideye doğru inen bir beslenme hortumu sarkıtılır u tüve hastanın mama ile beslenmesi sağlanır. Ancak bu uzun vaade de kullanılabilen bir uygulama değildir. Burundan indirilen beslenme hortumu, boğaz yolundan geçtiğinden, indirildiği yol üzerinde tahriş yapma durumu söz konusudur. Eğer hasta solunum destek ünitesine bağlıysa, hem solunum destek ünitesinin hortumu hem de (ince dahi olsa) beslenme hortumu , hastayı oldukça sıkıntıya sokacaktır. Hastanın bilinci açık ise eğer, hasta hortumu çekmeye çalışacak ve bu şekilde hortumu yerinden çıkartmakla beraber kendi canını da acıtacaktır. Bu ve benzeri bir çok sıkıntının yaşanmaması için “PEG” hastanın beslenmesi için en uygun işlemdir.

PEG Nedir?

Perkütan Endoskopik Gastrostomi yani kısa adıyla PEG, hastanın beslenmesi için mideye indirilen küçük bir tüp ve hortumdur. Çok kısa sürede endoskopi işlemi  ile takılmaktadır. Dışarıdan küçük bir kesit ve bu kesitin dışında  kısa bir hortumu bulunur. Sarkan bu hortumdan hastanın beslenme işlemi gerçekleşir. Peg takıldıktan hemen sonra hasta beslenmeye başlayabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.