PEG’ e VEDA

Artık bizim için peg yolculuğunun sonuna nihayet gelmiştik. Pegin takılmasının üzerinden 10 ay geçmişti. Anneme peg yoğun bakım aşamasında yaklaşık ilk üç aydan sonra takılmıştı. Başta bizi de her ne kadar endişelendirmiş olsa da, aslında oldukça süreci kolaylaştırmıştı. Gerek beslenme konusunda ve gerekse ilaç kullanımındaki rahatlık oldukça işimize yaramıştı. Malum olduğu üzere annemin trakesi çıkmış olsa bile boğazdaki içeriden iyileşme sürecinin uzaması, bir türlü geçmeyen öksürük nöbetleri ve sıvı alımındaki zorlanmalar sebebiyle açıkçası peg den ayrılmayı ertelemeyi düşünüyorduk. Biz düşünüyorduk ancak annem peg hortumunu kendine yeni bir oyuncak edinmişti. Uyanık olduğu her süre tıpkı tesbih sallar gibi sağ eli oradaydı. Felç sonrası tek elle hayatına devam etmesi gereken annem, o tek elini de birbiri ardına takıntılı hareketlerde kullanmayı adet edinmişti. Hortumu çekiştirmek, kapağını sürekli açıp kapatmak, ve ısrarla yerinden çıkartmaya çalışmak gibi…

İç çamaşırının içine saklıyor üzerine pijamasını çekiyorduk ama o yine yolunu bulup çıkartıyordu. Bir süre sonra içerden bantlamayı denedik, ama azimli canım anam onu da bir şekilde sökmeyi başardı. Ve nihayetinde anladık ki, annemin azmi bize galip gelmişti :).

Bu arada bantlamaktan bahsetmişken şu an banyo olayını nasıl yaptırdığımızdan bahsetmediğimi fark ettim. Anneme uzunca bir süre yatak banyosu yaptırdık. Yatak banyosunda malum olduğu üzere şarıl şarıl su dökme olayı olamıyor. Vücut temizliğini yaptırırken pege su gelmeyecek şekilde nemli bez ile etrafını siliyorduk. Hastanın yıkanabileceği durumlarda ise, eczanelerde su geçirmez şeffaf bantlar mevcut. Öncesinde steril bez ile peg hortum girişi kapatılıp üzeri bantlanırsa banyo sırasında sudan muhafaza edilmiş olur.

Gelelim peg den ayrılmaya; bahsettiğim gibi annemin azimli uğraşları sonucu gastroenterolojiden randevu alarak gittik. Küçük bir muayene sonrası doktorumuz çıkabileceğine onay vererek çıkardı. Pegin çıkarılma işlemi oldukça kolay ve acısız. Sağa sola oynatma hareketi ile çekip çıkardı doktorumuz. işlem 15-20 sn. kadar sürdü. Doktorumuz tamam bitti deyince daha da şaşırdık. Ee dikiş atmadınız diye sorduk merakla, dikiş atmaya gerek olmadığı derinin tıpkı trake çıkma işlemi sonrası olduğu gibi büzülüp kendini kapatacağı bilgisini aldık. Yapmamız gereken tek şey o bölgeyi temiz ve kuru tutmak ve bunun yanında iki günde bir baticon ile pansuman yapmaktı. Söylenenleri aynı şekilde yaptıktan sonra bir hafta gibi bir sürede kapandı deri. Ama biz yine de tedbir amaçlı bir süre daha kapalı tuttuk. Şimdi ki süreçte izi bile belli olmuyor. Peg bizim için ya zamanında bunu da öğrendik diyeceğimiz bir anı olarak kaldı. Umarım sizler için aynı şekilde olur. Sevgiyle kalın.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Tayfun dedi ki:

    Anneniz ağzından mı besleniyor artık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.