Trakeostomiden sonra geçmeyen öksürük!

Herhangi bir hastalık sebebiyle hastanız yoğun bakıma alındı ve uzun süreli kapalı bilinç durumu söz konusu oldu ise, ne yazık ki trakeostomi kaçınılmazdır. Kısaca trakeostominin ne olduğunu hatırlatmak gerekirse, hastanın solunum cihazına bağlanması için boğazına açılan delik ve bu deliğin tıp dilindeki adı.  Hasta ağızdan da solunum destek ünitesine bağlanıyor neden trake açılma ihtiyacı hasıl oluyor  derseniz eğer, izahını kısaca tekrar şöyle yapayım; uzun süreli bilinç kaybı yaşayan hasta maalesef solunumunu kendi başına yapamamaktadır. Bu nedenle solunum destek cihazından yardım alınır. İlk aşamada ağız yolundan hastanın ciğerlerine indirilen bir hortum ve balon yardımıyla solunum desteği sağlanır. Kısa vadede iyi olan bu yöntem ne yazık ki uzun süreli bilinç kaybı olan hastalarda sıkıntı yaratabilir. Ağzın sürekli açık bir şekilde olması enfeksiyon riskinin artması demektir. Ayrıca yoğun bakımda hastası olanlar gayet iyi bilirler, hastanızı hortumlardan görmeniz hem zor, hemde onun o şekilde acı duyduğu hissi sizi fazlasıyla kuşatır. Bu sebeple doktor tarafından açılması uygun görülen hastalara vakit kaybetmeden operasyon için onay vermeniz, hastanızın iyileşme sürecinde müspet bir adım olacaktır. Trakenin bir başka önemli faydasıysa, normal solunumu sağlayamayan ciğer, yatmaktan ve vücudun hareket etmemesinden dolayı balgam üretecektir. Bu balgamın aspire edilmesi, trake yoluyla yani boğazdaki delikle hem daha kolay hemde daha steril olur. Bilinci açık olduğu halde solunum desteğine bağlı olan hastalar içinde bu böyledir. (örn: ALS)

Kısaca tekrar trakeostomiyi anlattıktan sonra gelelim kapanma süreci sonrasında hastanın geçirdiği evrelere. Daha önceki yazılarımda bu evrelerden aslında kısaca bahsetmiştim. Şimdi bahsetmek istediğim konu, Trake kanülü çıktı, hasta ağızdan beslenmeye başladı ve nihayetinde delik kapandı. Ancak hala hastanın sesi eski ses tonunda değil ve öksürükleri devam ediyor. Sizin sormak istediğiniz soruyu ben soruyorum ve diyorum bu şikayetler ne zaman geçecek?

Öksürük nöbetleri

Bu hastalar (ben yine annem üzerinden deneyimimi paylaşacağım), maalesef ki, deliğin kapanmasıyla normale dönemiyor. Annemin hastalığının üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına karşın, öksürük nöbetleri ki bu bazen çok şiddetli olabiliyor ve balgam atımı hala devam ediyor. Nereye gidersek gidelim, odadan odaya geçsek dahi deste deste peçete muhakkak olmazsa olmazımız. Eğer hastanız annem gibi beyin kanaması sonrası inme yaşadıysa ve bu sağ veya sol tarafına vurmuş olsun fark etmez, vurduğu tarafı komple etkilemiş demektir. Yani yine annem üzerinden açıklayacağım, annemin sol tarafına vurması hasebiyle, solda bulunan bütün organ ve sinirler bundan etkilendi. Sol taraftaki ses telleri ve yutma fonksiyonları da buna dahil. Sesinin tekrar aynı şekilde olmaması yada çok gür ve güzel bir sesi varken şuan kısık ve nefessiz olması, hem solunum destek ünitesine bağlanmasından ve ciğer kapasitesinin düşmesinden, hem de ses tellerinin ne yazık ki zarar görmesinden kaynaklanıyor.

(Çok küçük bir ihtimalde olsa, ne yazık trake operasyonu sırasında da ses telleri zarar görebilmekte ve hatta konuşma sesi olmadığından hastanın konuşamaması da söz konusu olmaktadır. Ancak dediğim gibi bu küçük bir ihtimal daha doğru anlatımıyla her operasyonda olabilecek düzeyde bir risk.)

Yutmada güçlük

Yutma fonksiyonunun yitimine gelirsek eğer, hasta zarar gören tarafına komut veremediği için boğazının o kısmına  hükmedemez. Bundan sebep katı gıdalarda rahat bir yutma işlemi sağlanırken, sıvılarda tamamen bu kabusa dönüşebilir. Annem hala kana kana su içemiyor. Çok doktor gezdik edindiğimiz bilgi, bu hastalığın bir iyileşme süreci var ve oda en az iki yıl. Hakikaten de doktorların dediği şekilde oldu ve sıvı alımı yavaş yavaş yükseldi. Ancak ne kadar yükselirse yükselsin, sıvı alımı yada sıvıya yakın gıdalar öksürüğü her zaman için tetiklemekte. Tetiklenen öksürük, balgam atımını çoğaltmakta ve bir kısır döngü şeklinde bu sıralama devam etmektedir. İşin ilginç yanıysa bu tür hastaların balgam atımı yapabilmesi ve ciğerinin rahatlayabilmesi için oldukça fazla sıvı tüketme ihtiyaçlarının olması. Sıvıyı alamadığından ki alsa da tek yudumda boğulduğundan, bu rahatlama uzun bir süre sonra gerçekleşiyor.

Hastanız trakeden kurtulmuş ancak uzun bir süre geçesine karşın konuşmada kısıklık,öksürük, balgam ve sıvılarda problem yaşıyorsunuz, bunun bir süreç olduğunu ve uzunca bir süre süreceğini belirtmek isterim. Yani kısacası yalnız değilsiniz. Şunu tavsiye edebilirim yardımcı olması açısından, su içerisine katılan bir ilaç sayesinde su daha yoğun bir kıvam alıyor ve bu şekilde hasta sıvı ihtiyacını daha rahat alabiliyor. Doktor veya eczacınıza danışabilirsiniz. Tekrar geçmiş olsun dileklerimle…

Bu da trake deliğinin kapanması sonrasında oluşan iz :

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

30 Cevaplar

  1. Furkan dedi ki:

    Merhabalar çok bilgilendirici bir yazı dizisi olmuş öncelikle teşekkür ediyorum bunun için.Benim babamda yarın taburcu olucak.İnme değil ama kanama kişilik ve karakter olan ön lobda oldu şu an trakeostomi takılı.Tam anlamıyla anneniz ayaklanıp rutin aktivitelerini ne zaman yapacak duruma geldi acaba.

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhabalar öncelikle babanız için geçmiş olsun dileklerimi kabul edin.Annem kanama sonrasında felçli olduğu için rutin aktivitelerini hala yapamıyor.Yani birisine bağımlı olarak yaşamını idame ettirmek zorunda.Trakeostominin ne zaman çıkıp normal hayata ne zaman döneceğini soruyorsanız, hastadan hastaya değişen bir durum bu.Doktorlar genelde bilinci açıldıktan sonra diyorlar ama hastaların yüzde seksenini zaten bilinci açık şekilde trakeostomi ile taburcu oluyor.Oksijen konsantrasyon seviyesi normal seyredip hasta kendi başına balgam atımını gerçekleştirebildiği zaman artık trakeden kurtulabilir demektir.Annem yoğun bakım süreciyle beraber 7 ay sonra trakeden kurtuldu,normal şekilde ağızdan rahat beslenmesi bir sene 3 ay sonra gerçekleşti.Bizim beyindeki hasarlı bölge fazlalığından ve koma halinin uzun olmasından dolayı iyileşme sürecimiz bu denli uzadı.Babanız için bu durumun olmamasını ümit ediyor ve size hayatınızda açılan bu yolda sabır ve kuvvet diliyorum.Yol zorlu,uzun ve yorucu ama inanın netice bütün bunlara değecektir. Tekrar geçmiş olsun.

  2. Selin dedi ki:

    Benim babamda beyne pıhtı atması sonucu felç geçirdi pıhtı beynin sağ tarafında idi vücudun sol tarafı felçli 36 gündür yoğun bakımda ve solunum cihazına bağlı bugün trekeostomi yapacaklarını söylediler çok ürkütücü ama kabul etmekten başka çare yok ara ara solunum cihazından ayırmayı deniyorlar ancak bir saat kendi nefes aldıktan sonra yoruluyormuş akciğer enfeksiyonundan dolayı solunum sıkıntısı var ömür boyu trekeostomi ye bağlı kalırsa diye çok korkuyorum trekeostomi den ayrılmanız be kadar sürdü

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhaba çok geçmiş olsun.Babanız annemle aynı durumda gibi görünüyor,trakeostomi konusunda endişeniz olmasın hem hastanın toparlanması hemde ciğer içerisinde oluşan enfekte sıvının tahliyesi için en iyisi bu. Annemin yoğunbakım süreci uzun olduğundan trakeden ayrılmamız açıldıktan 5 ay sonra gerçekleşti.Üzülmeyin müsterih olun, bu sadece bir süreç,hayatı boyunca trakeyle kalmayacak.Ancak biraz zaman alacak.Sadece sabır ve metanet. Sizin ve babanız için her şeyin daha güzel olmasını diliyor ve güzel haberlerinizi bekliyorum.

  3. Doğukan dedi ki:

    Merhabalar, kusura bakmayın sizi rahatsız ediyorum ama aynı anneniz gibi babam da beyin kanaması geçirdi, sonrasında cigerinden enfeksiyon kapti ve solunum cihazından cikarilamadigi için trakeostomi açtılar.Trakeostomi açıldıktan 3 gün sonra kendi nefes almaya başladı. 3 aydır trakeostomi takılı. Bugün trakeostomiyi çıkartmak için kontrole gittik ve trake deliğini bir tikacla kapattılar ama burnundan nefes almada çok zorlandı. Sonuç olarak kapatılmadi. Annenizde kapatma süreci nasıl işledi?

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhabalar öncelikle geç dönüş yaptığım için özrümü kabul edin lütfen.Babanız için geçmiş olsun diliyor ve zorlu süreci atlattığınızı ümit ediyorum.Burundan solunum trakeden sonra biraz güç olabiliyor.Annemim açıldıktan beş ay sonra kapatıldı.İlk gümüş kanül takıldı ve nefes alış verişleri takip edildi,Kanülden yaklaşık on gün sonrası kanülde çıkarıldı ve delik kapanması için steril spançla kapatıldı.Umarım her şey babanız için daha güzel olur bundan sonra.Tekrar geçmiş olsun.

  4. selin dedi ki:

    Zübeyde hanım peki annenizde yatak yarası oluşmuşmuydu. Ne yazıkki babamda yatak yarası oluştu. Yatak yarası iyileşmeside uzun bi dönem diyorlar.Kan sulandırıcı tedavi gördüğü için trakeostomiyi bugün yada yarın açacaklarmış. Sulandırıcıyı keseceklermiş önce. Babamda birbuçuk ay enfeksiyonla savaştık solunum yolu enfeksiyonu. Beyninde nefes alışını engelleyecek hasar yok diyo doktorlar ancak akciğerindede pıhtı var .O yüzden solunum zorluğu yaşıyormuş. Fizik tedavi gördümü anneniz. Yazılarınızı defalarca okuyup herşeyin güzel olacağını düşünmekten başka elimizden birşey gelmiyor. Umarım bu zor günleri atlatırız bizde. Annenize çok slmlar Tekrar tekrar geçmiş olsun

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Annemde yatak yarası küçükte olsa vardı.Ama yoğun bakımdan servise çıktığı zaman,sırtı tamamen siyaha yakın mordu ve kalçalarının arasında yarası vardı.Biz ozonlu temizleme spreyi ve merhem kullandık kısa sürede toparladı.Sık sık pozisyonunun değiştirilmesi ve üzerine yattığı bölgenin bir süre sonra havalandırılması çok önemli.Emboli annemde bir buçuk sene sonra oldu.Pıhtı akciğere attı ve solunumu oldukça zorlaştıran bir durum bu.Lütfen ümidinizi kaybetmeyin.Her şey güzel olacak.

      • Tuğba yılmaz dedi ki:

        Merhaba ozonlu temizleme spreyi ve merhem kullandık demişsiniz rica etsem markası nedir öğrenebilirmiyim,aynı durumlardan bizde geçiyoruz.verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler sevgiler

        • Zübeyde Avcı dedi ki:

          Merhabalar Tuğba hanım,biz MENALİND temizle spreyi ve merhemini bir kullandık. Bunun yanında ceviz yağı ve kantron yağıda kullandık. Çok geçmiş olsun umarım sizde sonuç alırsınız. Benden de sevgiler..

  5. Nrdn dedi ki:

    Selin aynı şeyleri birebir yaşıyoruz.. bir şekilde gelişmeleri yazıp paylaşalım.caresiz kaldığımızı hissediyoruz.birbirimize yardımcı olalim.zubeyde hanım bu yazılarınız için çok teşekkürler.cok yararı oldu.anneme de bu hafta trakeostemi takilcak.sizim yazılarınızı takip edicem

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Evet Nurdan hanım kesinlikle katılıyorum.Hani birildiğimiz şeyleri paylaşarak deyimimiz var,damdan düşenin halinden,damdan düşen anlar diye;gerçekten de öyle. Hepimiz bildiğimiz ve deneyimlediğimiz şeyleri paylaşarak bir başkasının zor durumunda yanında olabiliriz.Bu süreç gerçekten zor.Rabbim herkesin yardımcısı olsun.

  6. ufuk türkoğlu dedi ki:

    Öncelikle hastalara acil şifalar yakınlarına da sabır diliyorum. 23 Haziranda geçirdiğim trafik kazası sonucu beyin kanaması geçirdim, 1 ay içerisinde 3 kere beynimde pıhtı oluştu, doktorların çabasıyla tekrar hayata döndürüldüm, nefes alabilmem için treastomi takdılar ve hızlı bir şekilde iyileşme başladı olumlu tepkiler vermeye başladım. 4 aydır da fizik tedaviye gidiyorum ve eriyen kaslarımı kazandım sadece denge sorunum az kaldı, benimde vücudumun sol tarafında problem vardı işte sol elim, sol ayağım biraz aksıyordu, daha doğrusu hastahaneden ilk taburcu olduğumda sol elimi ve ayağımı hiç kullanamıyordum, destekle yürüyordum şimdi ise basketbol bile oynuyorum, hoplayıp zıplıyorum. Her şeyi sol elimle yapmaya gayret ediyorum, ufak bir kaç sorunum kaldı gözlerde bozukluk var mayıs ayında ameliyat olacağım. Kısaca asla ümidinizi kaybetmeyin, insan istedikten sonra başaramayacağı yok, kalın sağlıcakla.

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Çok geçmiş olsun Ufuk bey dilerim aynı süreçleri tekrar yaşamadığınız sağlıklı ve uzun bir hayatınız olur. Hastalık süreciniz ve sonrasını buradan yazarak diğer hastalara ve yakınlarına bilgi ve umut verdiğiniz için size çok teşekkür ederim.

  7. Emine dedi ki:

    Merhabalar abim 37 yaşında 2buçuk ay önce trafik kazası geçirdi 21 gün yoğum bakımda kaldı 1aydır evde sol tarafı tutmuyordu eve gelince yürümeye başladı.benim sorum abimin nefes borusunda daralma varmış trakeostomi olucakmış biz boğazının delinmesini istemiyoruz bize delinirse ömür boyu kalıcağını konuşamıcağını söylediler.boyle bir şey var mı? Şimdi zaten sesi çok kısık çıkıyo.acaba bu nefes borusu daralması zamanla geçer mi ? Doktora götürdüğümde üst solunum açık diyolar hava verdiler sadece ama bi kere delincek dedikleri için aklım kaldı

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Geçmiş olsun Emine hanım.Normal şartlarda açılan trake hastanın çok ciddi bir durumu olmadıkça ömür boyu kalmıyor.Ama boğaz daralmasında süreç nasıl olur inanın bilmiyorum.Ancak kar zarar oranını düşünüp hastanızın daha rahat edeceği gerçeğini göz önüne alarak açtırmanız daha iyi olacak gibi. Tabiki kara sizindir.Gelişmelerden haberdar etmenizi bekliyor olacağım tekrar geçmiş olsun.

    • Muhsine dedi ki:

      Öncelikle merhaba umarım delinmemiştir eşimde de daralma oldu entübasyona bağlı ameliyatı var bunun özellikle trabzonda atilla türkyılmaz ve ekibi bu konuda müthişler istanbulda yaptık beceremediler ameliyatı trabzona geldik trekestomi vardı çok başarılı geçti istatistik olarak birinciler bu ameliyatta ne olur deneyin

  8. Jk dedi ki:

    Merhaba zubeyde hanim babam yemek yerken ve ozellikle su icerken aninda oksurukle birlikte kanülünden balgamla birlikte hem yedikleri hem de ictikleri geriye geliyor. Annenizin de geliyor muydu, bu neden olabilir sizce? Cunku bir suru doktor gezdik ve bisey demediler

    • Aygülorak dedi ki:

      Çok çok geçmiş olsun bu sorun bizdede var beslenemediği için burundan besleniyor şuan bu süreç nasıl ve ne zaman düzelir bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler

      • avreka dedi ki:

        Size de çok geçmiş olsun. Süreç hastadan hastaya değişkenlik göstermekte o yüzden belirli bir zaman dilimi söylemek doğru olmaz. Annemde yoğunbakım evresiyle beraber bir yıla yakın bir süre devam etti. Hastalık boyunca bize en kolay gelen bölüm pegin olduğu bülümdü.

  9. HARUN İMRAK dedi ki:

    2021 yılı kasım da gırtlak kanseri tehşisiyle totol ameliyat oldum sıkıntım çok oldu ama konuşma protezi taktırmadım kendi çabamla özafakus konuşmayı başardım kendimi çok iyi ifade ediyor hatta tlf görüşmesi dahi kısa da olsa yapabiliyorum tek şikayetim hala balgam atma devam ediyo birde çok sık öksürük nöbeti var kanül kullanıyorum boğazda gıcıklanma oluyo nedense bu istirahat halinde daha sık oluyo çalışıp birşeylerle meşkulsem daha seyrek oluyo bide arada hafif kanamalar oluyo dr um bunun normal olağn durumlar olduğunu söyledi yıllık rutin kontrol yaptırıyorum yakında kbb ye gittim sorun yok dediler ultrason çektiler öksürük nöbetlri için göğüs hastalıklarına çık dediler bu arada 40 yıl sigara kullanmıştım acaba daha temizlenemedimmi diye düşünüyorum yardımcı olursanız teşekkür ederim herkese geçmiş olsun

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Harun bey çok çok geçmiş olsun. Yazdıklarınızı okuduktan sonra sizi gerçekten takdir ettim.Azim ve istek çok önemli,evvela kişi kendi doktoru olacak.Hem kanseri yenip hemde kendi çaba ve arzunuzla konuşma başarınıza hayran kaldım. Evet dediğiniz gibi öksürük nöbetleri ve balgam ne yazık ki geçmiyor.Göğüs hastalıklarına da görünün ancak oradan da ciddi bir problem çıkacağını düşünmüyorum.Vücudun kendi düzenine müdahale edilerek ki bu gerekli olduğu için yapılıyor, açılan delik vücudun normal yaşam seyrini değiştiriyor.Bu sebeple ciğer kendini koruma güdüsüyle sürekli balgam üretiyor bu da sizi tıkayarak öksürüğe sebep oluyor.Annemde kanul olmamasına,delik kapanmış olmasına rağmen 3 yıldır balgam atımı ve öksürük nöbetleri hala var.Ve annem hiç sigara kullanmadı.Diğer bir yönden bakınca psikolojiyle de, alakalı meşgul olduğumda daha az oluyor yazmışsınız.Bu gerçekten doğru bu durumu düşünüp ,bu duruma yoğunlaştığınızda balgam atımı çoğalacaktır.Moralinizi yüksek tutup dediğiniz gibi farklı meşkuliyetlerle uğraş en iyi yöntem.Onun dışında doktorların görüşünü aktarıyorum,yapacak pek bir şey yok bu durum için.Yine de kontrollerinizi ihmal etmeyin,göğüs hastalıklarına görünün. Ağızdan beslenme var ise ciğere kırıntı kaçma durumu da söz konusu olabiliyor biliyorsunuzdur.Size tekrar sağlıklı günler diliyorum.

  10. HARUN İMRAK dedi ki:

    çok teşekkürler zübeyde hanım değerli görüşlerinizi okudum doğrudur her şey beyinde bitiyor moral en kuvvetli ilaç ben 62 yaşımdayım bu dünyada gerekli vazifelerimi yerine getirdim şimdi de bu durum ile yaşamayı öğrendim tarımla toprakla meşgulüm torunumla eğleniyorum o bana doping yapıyor inanın onun için bu saat ten sonra ne yaşarsak kardır meyve yetiştiriyorum amatör olarak bu da bana huzur veriyor allaha şükürler olsun beterin beteri var ben böyle de mutluyum hiç kimseye muhtac olmadığım için hayraboludan selamlar

  11. Seyfettin dedi ki:

    Merhaba zübeyde hanım babam 35 günlük yoğun bakım süresinden sonra,geçen hafta trakeostomi oldu ve bugün servise çıktı,tüm yazıları ve yorumları dikkatle okudum.
    ASIL SORUM: akciğerde balon tedavisi duydunuzmu,eğer duydu iseniz bildiklerinizi paylaşırmısınız teşekkür ederim

  12. Nihal dedi ki:

    Merhaba zübeyde hanim. Sizin yazilarinizi okudukca cok umutlandim. Benim ablam da 46 yasinda anevrizmaya bagli beyin kanamasi gecirdi. 2 ay yogun bakimda 1 ay servisde kaldiktan sonrs eve ciktik. 6 ay olacak neredeyse ameliyat olali. Su anda evinde trakeostami ve peg takili. Kendi nefesini kendi ameliyattan 1 ay kadar sonra almaya basladi. Herhangi bir makinaya bagli degil ama trakeostami henüz cikartilmadi. Ablamin bilinci kapali ya da bize öyle geliyor. Komut almiyor. Cok nadir cok hafif aliyor gibi geliyir bize. Ama bu aralar sIK SIK gülümsemeler basladi. O da o anda keyfi yerinde olursa ya da frekans tutarsa. Gözleri ile takip ediyor. Ama kafasini kimildatmiyor. Bizim korkumuz bilinc yerine gelirmi böyle kalmasindan cok korkuyoruz. Komut alirmi ? 😌

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Nihal hanım çok geçmiş olsun.Sizde bu süreci yaşadınız bu hastalık o kadar belirsizlikler barındırıyor ki;bu sebeple doktorlarda net bir cevap veremiyor maalesef.Biz bile üçüncü senemizdeyiz annemin hala bizimle olup olmadığı konusunda şüphelerim oluyor. Ablanızın bilinci açık.Bilinci kapalı hasta hiçbir şekilde tepki veremez.Kanama beynin hangi bölümünde oldu ve hangi fonksiyonlar etkilendi bilmediğimden çok yorum yapamıyorum.Ancak yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla olağan süreçtesiniz.Çok geç ilerleme kaydediliyor.İlk bir sene çok önemli.Çok fazla iletişim kurmaya çalışın.Şuanda gerçeklik algısını kaybetmiş olabilir.İlk önce durumunu anlaması lazım.Mesela kendinizi onun yerine koyun bir uyandınız,konuşamıyosunuz vücut kontrolünüz yok ve vücudunuzun belli bölgelerinde aparatlar mevcut ne yapardınız? O sebeple önce durumunu fark edecek,sonra kendini kapatacak.Hatta öyle olacak ki,orada yatanınbazen canlı olduğundan şüpheye düşeceksiniz.İstemedikleri takdirde hiç iletişim kurmuyorlar.Annemden bunu çok iyi biliyorum.Daha sonra yavaş yavaş yaşam belirtileri gelmeye başlayacak.Bu süreçte hastalığını üstü kapalı bilmesi ve bunun geçici bir süreç olduğunu kendisinin bunu başara bileceğine inanması şart.Birde vücudundaki hasar şuan belli değil.Siz komut vermeye devam edin yavaş yavaş tepkiler gelecektir.Dediğim gibi yol biraz uzun ve zorlu Rabbim kolaylıklar versin.

  13. Gülseren dedi ki:

    Merhaba zübeyde hanım Annem 1yıl önce Anevrizmadan yoğunbakımda 3ay kaldı bu süre içinde komplikasyonlar yaşadı trakeostomi açıldı yaklaşık 8ay ventülatöre bağlıydı sonrasında şükür ayrıldı makinadan sadwce oksijen aluyodu ilerleyen zamanda oksijenidw bıraktık her 15 günde bir ambulansla acile gidip kanül değişiyodu tıkanıtodu sürekli toplam 15 ay sonra trakeostomi yi çıkardılar şükür konuşabiliyor ve öksürüp balgam çıkarabilşyor fakat dikiş atılmadı yaklaşık çıkalı 1ay oldu fakat delik kapanmadı belli bir süresi varmı kapanmasında pegimiz var daha ağızdan alamıyoruz denedim bir kaç kere delik olan yerden geliyor ve öksürüyor o yüzden vermiyorum

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Gülseren hanım çok geçmiş olsun,bu arada annemle adaşsınız.Trake deliğinin şimdiye kadar kapanması gerekiyordu.Bir hafta on gün içinde deri kendini büzüp kapanıyor.Ama bazı hastalarda dikiş atılması gerekiyor.Sanırım annenizin durumu bu şekilde.Doktorunuza yada kbb ye görünürseniz sizi uygun şekilde yönlendireceklerdir.

    • Yasemin dedi ki:

      Gülseren hanım benimde annem şu an yoğun bakımda forumda okurken denk geldi merak ettim anneniz ne gibi komplikasyonlar yaşadı çok uzun zaman kalmış entübe olarak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.