Trakeostomi ile Yaşam

Boğazdaki Delikle Yaşam

Daha önce bu https://zubeydeli.com/nefesin-kesildigi-yerde-trakeostomi/ yazımda trakeostominin hangi durumlarda açılması gerektiğinden bahsetmiştim. Bu yazıda ise evde trakeostomisi olan hastanın bakımı nasıl olmalı ondan bahsedeceğim.

Annemin solunum cihazıyla ilişiği kesildikten sonra, gümüş kanul evresine geçildi. Gümüş kanul; hastanın boğazına açılan deliğe yerleştirilen bir aparattır. Bu aparatın yerleştirilmesinin sebebi boğazda açılan deliğin kapanmasını önlemek  içindir. Açılan deliğin kapanmaması neden önemli? Bu hastalığın durumuna ve açılan deliğin sebebine göre değişkenlik gösterebilir. Annemin durumunda, solunum dengesinde bozulma riski hala devam ediyordu. Her an kanda ki oksijen miktarı düşebilir ve böyle bir durumda tekrar solunum cihazına bağlanması gerekeceğinden açık bırakılarak kapatılmadı. Bir başka nedeni ise, annemin enfeksiyon sebebi ile zatürre olmuş olmasıydı. Çünkü ak ciğerleri sürekli balgam üretiyor, bu durumda sürekli aspire etme gerekliliğini meydana getiriyordu.

Annem 5 aylık yoğun bakım süreci boyunca 3 defa gümüş kanul evresine geçti. Ancak her seferinde tekrar cihaza dönmek zorunda kalındı. Eğer hastanız kanule geçer ve sonra tekrar sıkıntı olursa, bu sizi ümitsizliğe götürmesin. Bu olabilecek komplikasyonlardan sadece bir tanesi.

Hastanız yoğun bakımdan çıkarılacağı zaman, hasta yakınana bakımı konusunda bilgiler verilir ve hasta öyle teslim edilir. Bizde de bu durum oldu, önce kısaca bilgilendirildik sonra hastamız servise alındı. Bu aşamada size ne kadar bilgi verilirse verilsin, işin içine müdahil olmadan hiçbir şeyi kavrayamıyorsunuz. Yani kısacası iş başa gelince anlıyorsunuz.

Bu tür hastaların bakımı oldukça zor olmakla beraber,  aşırı özen ve hijyen gerektiriyor. Ve bunlarla birlikte gayet soğuk kanlı olmanız, bu evrede ihtiyacınız olacak meziyetlerden sadece bir tanesi.

Annem 5 ayın sonunda yoğun bakımdan kısmi felçli, görmede problemli, konuşamıyor, algı sıfır ve 56 senelik yaşamı boyunca yapabildiği bir çok yaşamsal fonksiyon ve yaşamı idame ettirecek alışkanlıkları olmadan çıktı. Düşünün ki bir bebek nasıl hayata sıfırdan başlar, annemde bizim bakımımız aşamasına öyle geldi. Böyle bir durumda çok fazla duygu fırtınasını aynı anda yaşıyorsunuz. Hiç kolay olmayacağını baştan söylemek isterim. Yaşayacağınız zorlukların yanı sıra, çok fazla akıl veren olacaktır, bunlar içinde kulaklarınızı tıkamanızı özellikle tavsiye ediyorum.

Boğaz yolunu nasıl Aspire (temizlerim) ederim?

Burada bahsedilen aspire tamamen sözlük anlamıyla aynı şeyi ifade ediyor. Yani çekmek temizlemek. Peki neyi çekip temizlemek? Ciğerde oluşan balgamı. Bu nasıl bir balgam ki, yada miktarı ne kadar ki çekerek temizleme ihtiyacı duyulsun diyorsanız eğer, bu soruyu sorduracak kadar fazla bir mir miktar olduğunu belirtmek isterim. Sağlıklı bir insanın ciğeri normal şartlarda ne kadar balgam üretir bilimsel olarak bilmiyorum ancak kendimi baz aldığımda, miktar çok az bir yada iki öksürmelik diyebilirim. Ama ciğerleri problemli bir hastada bu miktar aklı zorlayacak kadar fazla. Hatta öyle ki  içeride fabrikamı var bu nasıl olabiliyor soruları kafanızda dönüp durur. Ee  miktarını söylesen artık diyorsunuz biliyorum hazır olun. Annemin ciğerleri 4 günde toplam 4 kilo balgam attı, daha doğrusu bu bizim aspire  (çektiğimiz)  ettiğimiz miktar. Bu günlük tam 1000 mg. ‘a tekabul ediyor. Bunun yanı sıra normal şekilde dışarı atılanlar hariç.

Şimdi bu miktar sizi korkutmasın bu beklenen bir şey. Çünkü ciğer kendini iyileştirmek için bir mukoza salgılıyor ve içerideki cerahat yani iltihapla beraber bunu dışarı atmaya çalışıyor. Bu durumda hastanızı ne kadar rahat ettirebilirseniz yani solunum yolunu ne kadar açık ve dezenfekte tutarsanız, bu hastaya pozitif yönde fayda sağlayarak iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Öncelikle aspirasyon işlemini yapacak kişi oldukça soğuk kanlı olmalı. Çünkü bu işlem belli bir zaman diliminde gerçekleştirilmiyor. Hasta bir anda solunum yolunun tıkanması sonucu nefessiz kalabiliyor. Böyle bir durumda oldukça seri ve titiz bir şekilde  işlemi yapmanız çok önemli. Aksi halde hasta uzun süre oksijensiz kalacağından kandaki oksijen miktarı düşecek ve bütün gelişme geri sararak tekrar solum cihazına dönülecektir.

Aspire yapacak kişi ne olursa olsun steril çalışmak zorunda. Bu gibi hastaların yanında iki kişinin refakat etmesi en azından zorlu süreci atlatana kadar oldukça iyi oluyor. Biz iki kişi kalarak bu süreci geçirmiştik. Hasta tıkandığı yada hırıltılı nefesleri çoğalıp boğaz yolunu temizleme ihtiyacı hissettiğinizde, başlamadan evvel mutlaka ama mutlaka eldiven kullanın ve işleme öyle başlayın. Hasta yatak başında boğazı temizleye bilmeniz için hava makinesi ve çıkan balgamı toplamak için küçük bir depo ünitesi bulunur. Bu hava makinesi elektrik süpürgesi gibi havayı içine çeker. Tek kullanımlık ince hortum makinedeki hortuma bağlanır. Takılan ince hortum orta yerinden sıkılarak hava yolu kapatılır. Hava yolu kapalı şekilde hastanın boğazında bulunan kanulün içerisine indirilir. İndirildikten sonra hortumun sıktığımız kısmı açılarak içeride olan balgamı çekmesi sağlanır. Balgam dokusu normalden daha fazla yapışkanlı olduğundan hortum küçük dairelerle içeride hareket ettirilir. Temizlendiğine kanaat ettikten sonra çıkarılır ve kendi solüsyon suyuna batırılarak hortumun içerisi temizlenir. Bu bir sonraki işlem için hortumun içini temizleyerek içerideki dokunun kurumasını engeller. Daha sonra tek kullanımlık hortum atılır. İşlem sonrası hastanın hırıltısı durur ve rahatlamış olduğunu fark edersiniz.

Bu işlem hastaya acı veren bir işlem değildir. Aksine onun normal yolla atamadığı yapışkan dokuyu manuel olarak atmanız onun solunum yollarını açarak nefes alışlarını kolaylaştırmanızı sağlar. Bu işlemin yanı sıra boğazda açılan delikteki kanulü ve etrafını steril tutmak çok önemli. Her temizlemede mutlaka eldiven kullanılmalı. Steril spanç etrafına geçirilmeli ve bir adet spançta (steril sargı bezi) tek kat olarak kanulün üzerine kapatılmalı. Hasta öksürmeye çalıştıkça öksürük ağızdan değil de boğazdaki delikten gerçekleşir. Bu durumda da öksürükle çıkan balgam delikten dışarı tahzikle çıkacağından üzerine konulan spanç çıkan balgama set olacak ve temizlemeniz daha kolay olacaktır. Bu itinaya rağmen sık sık dışarı balgam atımı olduğu için bazı durumlarda yetişemeye biliyorsun. Böyle olduğunda da çıkan yapışkan doku öyle yerlere gidebiliyor ki tahmin bile edemezsiniz. Ben günde iki defa hastane odasının duvarlarını siliyordum. Hatta bunu için iki adet ayrı küçük leğen ve temizlik malzemeleri de  temin etmiştik. Bunun hijyenik ortam sağlamak adına oldukça fazla faydası oluyor tavsiye ederim.

Boğazdaki kanül kısa aralıklarla uzman kişi tarafından değiştirilir. Bu enfeksiyon riskini azalmak için yapılmaktadır. Çünkü ne kadar dezenfekte tutmaya çalışırsanız çalışın, yinede kanül yolu mukozayla kaplana bildiğinden enfeksiyon riskini artırabilmektedir.

Boğazdaki delik nasıl kapanır?

Boğazda bulunan kanül hastanın artık solunum cihazına bağlanmasının gerekliliğinin kalkması durumunda çıkartılır. Kanülün çıkmasıyla boğazda var olan deliğe dikiş atmaya gerek yoktur. Boğaz derisi bir müddet sonra toplanarak kendi kendine kapanacaktır. Kapanma süreci boyunca, hasta solunum yaptıkça boğazda bulunun delikten hava çıkışı ve balgam çıkışı bir süre daha devam edecektir. Bu normal bir süreçtir. Delik kendi kendini kapatana kadar steril tutmakla beraber, enfeksiyon riskine karşı spançla üzeri kapatılmaya devam edilmelidir.

Boğazda delik varken Hasta konuşur mu?

Boğazda açılan trakeostomi yolu hastanın konuşmasına engel değildir. Ancak uzun süre solunuma bağlı kalan hastalarda eskisi gibi bir konuşma fonksiyonu olmayacaktır. Ses daha kısık ve derinden gelir. Trakeostomi işlemi açılırken olası yan etkilerinden bir tanesi de ses tellerinin zarar görmesidir. Bu durum bazı hastalarda nadiren görülmüştür. Burada kar zarar oranını hesap ederek bu kararı vermeniz çok önemli olacaktır. Hastanın konuşma fonksiyonundan daha önemli olan, evvela nefes almasıdır.

Annem uzun süre konuşamadı. Kendini konuşmaya çok zorladı ama yapamadı. Biz bu dönemde iletişimi yazıyla sağladık. Ancak bilinci tam olarak yerinde olmadığı için, yazarak anlaşmamızda daha çok şekiller üzerinden oluyordu. Çünkü harfleri doğru sıralamayla yada doğru şekillerle yazamıyordu. Ayrıca annem nöbetten dolayı felçte geçirdiği için, bu durum onun ses tellerini de etkilemiş. Bir süre sonra yani 6-7 ay kadar sonra normal konuşmaya başladı. Sağlığında çok güzel ve gür bir sese sahipti. Şimdi sesi eski gürlüğünde olmamakla beraber çok çabuk tıkanıyor. Bunun hiçbir önemi yok bizce. Tabi kendisi bunu oldukça önemsiyor. Bu durum hastadan hastaya değişen bir durumdur. Biz bu olayı bu şekilde tecrübe ettik.

Hastanız yoğun bakımdan ne durumda çıkmış olursa olsun, size çok fazla ihtiyacı olacak. Onun yanında ne kadar olur ve kendisini iyi hissetmesi için ne kadar mücadele ederseniz, O’nu hayata o kadar çabuk adapte edersiniz.

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

173 Cevaplar

  1. Oguz dedi ki:

    Methaba geçmiş olsun kardeş bende ayni durumdayım bir kaç sorum var bana e postadan ulaş karsoguz@hotmail.com

    • Mustafa dedi ki:

      Benim babamda 4 ay önce beyin kanamasi gecirdi ve o gündür bugündür Tracheostomiekanülü bogazinda , konusamiyor

      kandaki oksijen orani 95 ile 98 arasi degisiyor

      son 2 haftadir bizi tanidigini göz isareti yapmasindan (evet veya hayir) anladik….
      Türkiyede 7/24 saat Tracheostomiekanül hastalara EVDE Hizmet veren kurum, hastane varmi acaba (Almanyada yasiyoruz ve böyle 7/24 saat hizmet mevcut, ama memlekete gelmeyi tercih ediyoruz)

      selamlar

      • Zübeyde Avcı dedi ki:

        Merhabalar çok geçmiş olsun. 7/24 hizmet veren bir kurum yok ne yazık ki.Palyatif bakım merkezleri var. orada yine siz hastanıza refakat ediyorsunuz,ekstrem bir durum olursa müdahale söz konusu oluyor. Onun dışında aspire ve bakımdan siz sorumlusunuz. Ancak evde hemşire yada bakıcı tutarak destek alabilirsiniz.Bir de şu var babanızın kandaki oksijen değerleri çok iyi.Belki cihaz bağlantısından ayrılabilir.Sağlıklı günler dilerim.

  2. Dilek dedi ki:

    Merhaba günde sayısını hatırlamadığım kadar burayı açıp okuyorum bugün annemin yoğun bakımda 36.günü annem bypass oldu hiç bir organda hiçbşr değerde sorun yok ancak bir türlü akciğer görevini yapmıyor 3 gün önce anneme treakostomi yapıldı bugün onu görmeye girdim halen buna rağmen kendi başına nefes alamıyor her tarafı yaralar içindeydi annem acılar içindeydi hiç bir sorun olmamasına rağmen nefes alamıyor ne enfeksiyon nede başka birşey var doktorlar koah son evre diyorlar oysakş annem astım bile değildi.ne diyeceğimi ne yazacağımı bilmiyorum zeynep hanım ancak sizi ve burdaki tüm hasta yakınlarını çok seviyorum ve sonsuz dua ediyorum ..annem için dua diliyorum..bana Allah rızası için bu treakostomi evresini biraz daha geniş anlatırmısınız ne okur zeynep hanım ?ne zaman nefes almaya başlar yada alabilirmi?bununla da alamassa neler oluyor ?annenize ve size sevgiler ..

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Benden de size kocaman bir merhaba Dilek hanım. Güzel düşünceleriniz, güzel yüreğiniz ve kıymetli temennileriniz için çok teşekkür ederim. Annenize ve size geçmiş olsun diyor ve hakikaten bu sürecin geçmişte kalmasını temenni ediyorum. Evvela anneniz de enfeksiyon olmaması ve organlarda hasar bulunmaması çok iyi bir durum. Akciğer öyle bir organ ki işlevini çok çabuk terk edip tembelleşe biliyor. Dışarıdan solunuma bağlı hastalarda bu durum sık olan bir şey. Annenizin bilinci açık mı, yoksa kapalı mı? Bu çok önemli. Bilinci açık hastalarda ciğerin solunuma tekrar başlaması kısa sürede gerçekleşebiliyor. Ancak annenizin bilinci kapalı ise, bu süreç maalesef biraz uzayacak. Annem yaklaşık 5 ay solunum destek ünitesine bağlı kaldı. Dediğim gibi bu süreç biraz uzun ve zorlu, sizden metanetinizi korumanızı istiyorum. Trake hakkında merak ettiklerinizi bana yazarsanız elimden geldiğince size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Annenize ve onun nezdinde bütün hastalara duacı olduğumu bilin. Rabbim yardımcınız olsun. Her şeyin daha güzel olması dileğiyle..

      • Fevzi dedi ki:

        Hayırlı günlerçokngeçmişolsubn bende şubat ayında beyin kananası geçirdim 222 yaşındayım ggümüş kanül takıldı 1 hafta sınra ferekli egzwrsizleri yapıpıp onuda çıkarttılar 10 gün içinde zçılsm delik kapamadı ama sesesi çıkmıy uzun süreremi sizceteşekkür edeerim

        • Zübeyde Avcı dedi ki:

          Merhabalar Fevzi bey çok geçmiş olsun.Sesinizin gelmesi biraz zaman alacak.Zayıf biri iseniz derinin toparlanıp kapanması on günden fazla sürer.Sesiniz kademe kademe gelecek altı ay sonra ses tonunuz oturacaktır.

  3. Dilek dedi ki:

    Merhaba az önce annemi gördüm treakostomiden hortumla makinaya bağlı gözlerini açtı anlamsızca uyuyor uyutmadıkları halde annemin bilinci açık tepkileri çok zayıf ama.her ne kadar doktorlar bilinci açık şuuru yerinde deselerde ben ısrarla annem bana annem gibi bakmıyor diyorum.Zübeyde hanım tüm yaşananlara rağmen treokostomiden o kadar ümitliydimki yutma sorunu olmamasına karşın bir yudum su bu ile içemiyor burnundan besliyorlar.onunla konuştum tepki vermedi ama gözlerini bana doğru çevirdi alıp kapattı.dün 3 saat ayırmışlar ama alamamış nefes maalesef.burada oturuyorum yerde kapının ilerisinde.ne yapacağımı bilmiyorum 50.güne yaklaşıyoruz son kan değerlerinde hiç bişey yok organlae da yok kalpte yok tek sorun halen akciğer ve doktor bana bugün ellerini açıp bir nefes sadece bir nefes dedi.ve annemin kronik yatalak riskli sınıfta bir yoğun bakım hastası olduğunu söyledi.treokostominin 11.günü halen hiç bir gelişme yok aslında ne yazacağımı bile bilmiyorum toparlayamıyorumda.sizin treokostomiden sonra nasıl gelişti en azından bişeyler anlatsanız enfeksiyon yok hiç bişey yok bu akciğer neden görev yapmaz Allahım anlayamıyorum.
    Annenize sımsıkı sarılıyorum ve ona kalbimden şifa ve sevgilerimi gönderiyorum sizide çok seviyorum teşekkğr ederim ve anneme dualarınızı diliyorum

  4. Dilek dedi ki:

    Günde on defa girip bakıyorum Zübeyde hanım gelmemiş :(hayat çok garip tanımadığım birini o kadar çok seviyorum ki ve hayat yine o kadar tuhafki tanımadığım biri internete gelsin diye dualar ediyorum ..nasıl garip duygular içindeyim az önce yoğun bakım kapısında Allahım zübeydenin annesi çok iyi olsun dedim kapıyı sevip anneme dokunuyormuş gibi falan yapıyorum ..inşallah bir gün buraya kocamann annemmm çıktııııı yazarım ..
    Burası çok gri insanlar mecburi gülümsüyor kapı her açılıp kapandığında yüreğim kalkıyor burası aynı ankara gibi gri soğuk sevimsiz …
    Zübeyde bu akşam gelsin Allahım nolur

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhaba Dilek hanım, nasıl yoğun bir duygu eşiğinde olduğunuzun farkındayım ve bu sevimsiz, çaresiz duygunun size ne hissettirdiğini çok iyi biliyorum. Lütfen ümidinizi kaybetmeyin. Bu süreç zor ve uzun… Trake açılalı daha onbir gün olmuş henüz yolun başındasınız. Annenizin biraz zamana ihtiyacı var. Enfeksiyon olmaması ve organların iyi durumda olması inan bana çok çok iyi bir şey. Bilinç açıldıkça hasta kendi durumunu idrak ettikçe solunum olacaktır. Bu gün sizin için trake sonrasında yaşadıklarımızı yazacağım. Ümit ediyorum içinizi biraz ferahlatmaya yardımcı olurum. Kendinizi üzmeyin diyeceğim ancak bunun mümkün olmadığını biliyorum. Ama lütfen Ankara soğunda ki yoğunbakım koridorunun sizi ümitsizliğe götürmesine izin vermeyin. Size sevgilerimi anneciğinize de dualarımı yolluyorum, Rabbim sizin de bizim gibi bu günleri geçmişte kalan kötü anılar olarak anlatmanızı nasip etsin. Sevgi ve sağlıklı günler dilerim…

      • Çiğdem dedi ki:

        Yazıyı ve yorumları okuyup kendimi buldum.Babam bypass olalı 1 ay oldu yoğun bakımın 2.gününde trakesteomi açıldı 2 hafta yoğun bakımda kaldı ve sonra yine solunum cihazına bağlı şekilde servise alındı. Geçen perşembe kanul çekildi cihazdan ayrıldı derken cuma akşamı tıkanıp tekrar kanul takıldı. Maalesef çok geriye gitti yeniden cihazda ve t tüpe 10 dk dan fazla tolere edemiyor. Bir de enfeksiyon olduğunu öğrendik ve üzüntümüz ikiye katlandı. Babam yere basamıyor ayaklarını hareket ettirebiliyor ama kollarda ellerde hareket yok. Şu an yatağa bağlı yani günde bir kaç saat sandalyede oturabiliyoruz sonra yoruluyor ve yatağa geri alıyoruz. Ayağıyla ameliyata giren bir insanın bu duruma gelmesi öyle üzücü ve zor ki nasıl olacak makinadan ayrilabileçek mi tekrar enfeksiyon ne olacak bilmiyoruz …Allah yardımcımız olsun.

        • Zübeyde Çeri dedi ki:

          Çok geçmiş olsun Çiğdem hanım. İnsan hastasının yürüyerek girdiği hastanede bu halde bulunca ne tepki vereceğini bilmiyor. Sizi anlıyorum hastalık aynı olmasa da aynen bu şekilde yaşadım. Hastane mikrobu çok riskli. Cihazdan yeni ayrılmış hastalar servise çıktıklarında bakımları çok önemli. En ufak bir durumda hemen hastane mikrobu kapabiliyor. Eğer bir de ziyaretçi alımı olduysa enfeksiyon kapması kaçınılmaz.. Annemde servise çıktıktan bir hafta sonra, ziyaretçi almadığımız halde tıkandı. Kanül çıkalı bir hafta olmuş delik büzüşmüş tekrar gelip takmak istediler. Biraz zorladılar kanama oldu. Yoğun bakıma alınacak dendi kabul etmedik ve imza attık. Enfeksiyon tekrarı olmuş. Oksijen desteğini kanül olmadan direk boğazdaki delikten aldı. Aspirasyonu sıklaştırdık tıkanmaması için ve antibiyotik tedavisine tekrar başlandı. Oksijen seviyesini 85’e kadar zorladık sırf tekrar yoğunbakıma girmesin diye. Çünkü dile kolay tam 5 ay kaldı. Sonrasında bu zorlama ciğeri çalıştırdı ve şükür ki kanül tekrar takılmadı. Babanızın kanülü takılmış steril tutmaya özen gösterin. sandalyede oturması çok iyi .Oturur pozisyondayken ameliyat dikişlerine zarar vermeycek şekilde sırtına avuç içinizle hafif hafif vurun. Bu balgam atımını azaltacak ve enfeksiyon artımını durduracaktır. Ellerini siz hareket ettirin. Avuçlarını açıp kapatın. bunu defalarca sıkılmadan sık sık yapın bu çok önemli. Bir de sandalyede oturma pozisyonunu tek seferde yapmayın. Mesela 2-3 saatte bir 1 saat şeklinde yaparsanız vücut sürekli yatakta kalmamış olur ve buda bir nevi fizik hareketi olur. Çok geçmiş olsun umarım her şey daha güzel olur.

          • Çiğdem dedi ki:

            Teşekkür ederim Zübeyde Hanım pazartesi akşamı babam akciğer spazmı için tekrar yoğun bakıma alındı ve sanırım önümüzdeki haftaya kadar kalacak şimdi solunumu daha normal görünüyor oksijeni 50 ye çekmişler. Enfeksiyon devam ediyor şimdi kaygılarımiz yine değişti solunum makinasindan ayrılacak mi kaygısı ayağını basıp yürüyebilecek mi kaygısının önüne geçti. Önümüzdeki süreçte uzun bir fizik tedavinin bizi beklediğini söylediler. Şimdi dualarla yoğun bakımdan çıkmasını bekliyoruz .

      • DILŞOD dedi ki:

        Boğaz yolu ile balğam nasıl temizlenir nerde nasıl yapacağız bir bilgi verirseniz
        6-aydır öksürük balğam bitmek bilmedi makinesı ile temizlenirmi tel.05537319575

        • Zübeyde Avcı dedi ki:

          Merhabalar Sedat bey, umarım dönüş yapmakta geç kalmamışımdır.Peg açma işlemi kısa bir operasyon. Hastanın mide yoluna dışarıdan beslenmesi için takılan kısa bir hortum.Hastanın genel durumuna göre,ya lokal yada genel anestezi altında yapılıyor. Çok fazla risk içermiyor.Hatta hastaların beslenmesi için,burndan verilen hortumdan daha konforlu bir beslenme şekli sunuyor. Hastanın ve hastalığının durumuna göre daha sonra çıkartılabiliyor. Çıkarma işlemi çok kısa,ayakta yapılan bir işlem. Sonrasında dikiş dahi atılmıyor. Umarım yardımcı olmuşumdur.

        • Zübeyde Avcı dedi ki:

          Merhabalar boğaz yoluyla balgam,aspire cihazıyla temizlenir. Aspire cihazı içine tıpkı elektrik süpürgesi gibi hava çeken bir alet. Ucuna takılan ince bir hortum yardımıyla boğazdaki balgam çekilerek temizlenir.

  5. Çiğdem dedi ki:

    Bir de inşallah solunum makinasindan ayrılacak duruma tekrar gelirse gümüş kanul takılmasını düşünüyorlar bu deliği tamamen kapatmaktan ve en başa dönmekten daha iyi geliyor bana .şu an yaşadığımız 5 hafta çöpe gitmiş gibi hissediyorum en başa döndük çünkü yoğun bakıma…Eğer tamamen kapatmak yerine gümüş kanul takılmış olsaydı aspire edilebilir ve tekrar solunum makinasina dönmezdi. Ah hataya düşmekten öyle korkuyorum ki artık geri gitmekten çok korkuyorum. Acı çektiğini görmek beni kahrediyor keşke elimden birşey gelse. ..

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Çiğdem hanım inanın o kadar keşke birikiyor ki bu süreçte tahmin edemezsiniz. Bunlara takılmayın, çünkü bu sizi ve enerjinizi tamamen geriye çekecektir. Gümüş kanül en iyisi, en ufak bir olumsuzlukta dediğiniz gibi müdahale şansı çok yüksek oluyor. Her şey yavaş ama güzel olacak. Buna bütün kalbinizle inanın lütfen. Dualarımız babanızla…

      • Çiğdem dedi ki:

        Merhaba Zübeyde Hanım size daha önce yazdıklarımı umut ve korku dolu bekleyisimi okudum.Bizim hikayemiz iyi bitmedi maalesef 10 Mart akşamı babamı yoğun bakımda kaybettik. ..hala kendime gelemedim yaşadıklarımız tarif edilemez.O buzlu camın arkasında gunde bir defa 3 dk görebilmek için bekleyisimi son defa yaptığım konuşmayı son bakışlarıni. ..ne tuhaf sizi tanımıyorum okadar içimi dökesim var ki sanki hep yanimdaydiniz.İyi ki yazmışım size burada hala umutla bekliyor gibi hissediyorum.Allah kimseyi yoğun bakımin buzlu soguk ve sessiz camlarinin iki tarafına da düşürmesin. Çok zor yaşayan bilir. Herkese şifa diliyorum. Allaha emanet olun.

        • Zübeyde Çeri dedi ki:

          Çiğdem hanım inanın ne diyeceğimi bilmiyorum. Çok çok üzgünüm başınız sağ olsun, babanızın mekanı cennet olsun inşallah. Hayat bazen öyle bir noktaya getiriryor ki insanı;öncesinde bunları yaşayacaksın denilse asla kaldıramam dediğimiz her şeyin bir anda içinde oluyoruz maalesef. Ve öyle bir dayanma gücüyle geçiriyoruz ki bu dönemi, sonrasında insan bu ben miyim, diye kendine sormadan edemiyor. Kalbinizde keşke kalmasın siz elinizden geleni yaptınız. Takdi-i İlahi maalesef insan iradesinin önünde ve buna da yapacak bir şey yok. Rabbim size dayanma gücü versin tekrardan başınız sağ olsun 🙁

  6. gizem dedi ki:

    Merhaba nasılsınız Zübeyde Hanım umarım herşey yolundadır. Keşke sayfanızı çok önce bulsaydım. Annem de bir yıldır trakeotomi kanülü kullanıyor. Kapatmadan konuşulabilen kanüller varmış konuşma esnasında kapanıyormuş sizin bir bilginiz var mı? biz hala plastik kanüldeyiz üni hastanesindeki hocalar değişmesine gerek yok dedi hala ilk takılan duruyor. takılmasının üzerinden bir buçuk yıldan fazla geçmesine rağmen. Çok farklı ve kullanışlı kanül çeşitleri varmış nerden ya da hangi firmadan temin edebiliriz sizin bir bilginiz varmı?

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhabalar Gizem hanım. Çok teşekkür ederim iyiyim siz nasılsınız? . Anneniz bir yıldır solunum destek ünitesine bağlı mı? Hiç çıkmadı mı?
      Evet konuşma kanülleri var. Üzerlerinde küçük bir kapak mevcut ve bu sayede hastanın sesini duymak mümkün. Genelde özel hastanelerde yatan hastalara doktorlar hemen öneriyor ama maalesef devlet hastanelerinde ellerinde olan materyali kullanıyorlar. Medikallerde mevcut, buralardan konuşma kanülü diye temin edebilirsiniz. Hastanızın yaşını söylediğinizde size yardımcı olurlar. Markanın önemi yok genelde işlevleri hep aynı. Annenizin kanülünü elinizle veya steril bir bezle kattığınızda sesini duyabiliyorsanız, bu kanüllerden hemen temin edip taktırmanızı tavsiye ederim.
      Birde annenizin hastalığı nedir acaba, uzun bir süredir trakeyle olmasının nedenini merak ettim. Tekrar geçmiş olsun.

  7. Sadık dedi ki:

    Dilek hanım sizin anneniz şu an ne durumda annemin durumu ile aynı bugün kalp ameliyatının 22 günü hala yoğun bakımda trekeotomi ile nefes alıyor doktorlar herhangi bir sorun yok herşey normal ama psikolojik olarak çok yıpranmış nefes almak İstemiyor kendi başına diyorlar hala beklemekteyiz umutla Zübeyde sizin görüşlerinizi alabilirmiyim çaresiz bekliyorum

  8. Feyza çiçek dedi ki:

    Merhaba Zübeyde hanım bizimde babamda 2 aydır sürekli yoğun bakıma girip çıkıyoruz eve gidiyoruz 10 gün kalıyoruz yada servise çıkıyoruz 4-5 gün sonra oksijen ssatarasyonumuz düşüyor vücutta Carbondioksit 60-70filan yükseliyor ve entübe edilip tekrar yoğun bakıma alınıyor en son olarak beyin oksijensiz kalmış dediler şimdi son olarak kendini toparlarsa kendi kendine solunumu sağlarsa trakeostomi yapabiliriz diyorlar yardımınıza ihtiyacım var şimdiden çok teşekkür ederim

    • Feyza çiçek dedi ki:

      Merhaba tekrar Zübeyde Hnm ben size şunuda sormak istiyorum benim babam Acıbadem Altunizade hastanesinde yatıyor bütün ,cpr 3-4 arasında seyrediyor ancak babam yoğun bakımdan çıktıktan sonra serviste hiç hava takviyesi yapılmadan k nde nefes alabiliyor biz bu hasta trakestomi yapmamız sizce doğrumu lütfen bi cvp yazarsanız sevinirim yoksa her beklediğimiz hastamızın aleyhinemi

      • Feyza çiçek dedi ki:

        Cvp bekliyorum lütfen birileri cvp yazarmı

        • Zübeyde Çeri dedi ki:

          Merhabalar Feyza hanım öncelikle çok geçmiş olsun. Yakın dönemde anneannemi kaybettim bu sebepten blogtan biraz uzak kaldım, size bundan sebep erken dönüş sağlayamadım kusura bakmayın.Babanız kendi kendine nefes almayı yapabiliyor ama bunu devam ettirmiyorsa, yada aldığı nefesle yeterli oksijen seviyesine ulaşamıyorsa buda trake açmak için yeterli bir sebeptir. Ancak yukarıda yazdığınız mesajda” doktorlar hasta kendi kendine solunumunu sağlarsa trake açabilir diyorlar” demişsiniz, hasta solunumunu yapabilip kendine geldikten sonra trakeye gerek yoktur. Babanızın akciğer durumu nasıl bir bilginiz var mı? Eve geldikten bir süre sonra tıkanması normal değil. Bir sorun olmalı. Evde oksijen cihazını mevcut mu? Bu hastalara evdeyken oksijen takibi yapmak çok önemli. Çünkü yetersiz olduğu zamanı en başından bilirseniz, oksijen takviyesi yaparak beynin veya başka organların oksijensiz kalmamasını sağlaya bilirsiniz. Babanızın tam olarak rahatsızlığı nedir?

  9. Dilek dedi ki:

    Sadık bey merhaba çok geçmiş olsun şifa dilerim. biz 85.gündeyiz annem hastane enfeksiyonu ile savaşıyor durumu ağırlaştı maalesef .ne kadar uzun o ortamda kalıyorsa risk o kadar artıyor maalesef.akciğerde zatğre başladı üstüne birde ciddi büyük yatak yaraları başladı ancak ben bunları söylüyorum diye siz lütfen kendinizi üzmeyin gördüğüm kadarıyla treokostomi sizde erken süreçte açılmış bu annenizi daha çok rahatlatır bizde biraz geç kalındı .size tavsiyem yatak yaralarının zamanı geldi ben kapılarda günlerce bekleyip baskı yaptım lütfen annennize pozisyon vermelerini sık sık söyleyin onların hoşuna gitmeyecek ama ben bu süreçte nefret ettim sektörden .akciğerde enfeksiyon durumunu bilmiyorum sizin ancak treokostomi ile bir buçuk ayı tamamladığınızda yüzünüz bir nebze güler diye düşünüyorum .annem şu anda ankaranın en iyi özel hastanesinde tedavi görmesine rağmen hastane enfeksiyonu illeti ile karşı karşıyayız ve üstelik tüm antibiyotiklere dirençli bir virüs .lütfen doktoru yoğun bakımı sürekli taciz edin ciddi söylüyorum hastayı solunum cihazına bağlayyıp resmen terk ediyorlar çünkü bizim için hayati olan onlar için sıradan durum ..şifa diliyorum herkese sabır diliyorum tüm hasta yakınlarına .ben yine yoğun bakım kapısının önünden yazıyorum selam olsun işini hakkıyla yapan emekçilere hasta olan tüm annelere babalara evlatlara …

  10. Dilek dedi ki:

    Ayrıca sadık bey size diyecekler ki annemin tembel nefes almıyor yok psikolojisi bozuk yok saldı kendini onlara diyinki benim annem çok güçlü kadın nefes almak istiyor fakat alamıyordur diyin ezber cümleler bunlar ben bunu yüz kere duydum enfeksiyon varmı diye sorun akciğerde crp değerlerini sorun prokalsitonin değerini sorun hiç kimse boğazdaki deliğe rağmen ben çok Yoruldum nefes almayayım diyemez saçma sapan konuşmaktan vazgeçsinler artık .ne psikolojisi öğrenmişler bu cümleyi .nefesin psikolojisi ile ne alakası var bıktırdılar şu cümleden .

  11. Sadık dedi ki:

    Tşk ederim Dilek hanım bugün doktor bize anneniz iyiye gidiyor ama gayret etmesi lazım diyorlar ayrıca tüm değerler normal akciğer normal dediler hala psikolojik demeye devam ediyorlar yatak yatakarı hafif hafif başladı ona bile normal diyorlar bu hafta kesin bir sonuç alabiliriz diyorlar bekleyin diyorlar siz yerimde olsanız ne yaparsınız beklemek anlamsızca zor geliyor

  12. Dilek dedi ki:

    Annenin tembel değil gayret falanda saçma sapan onlara annem güçlüdür demekki ters giden bişey var kim nefes almak istemezki diyin sakinliğinizi Koruyun ben 75 gün sonunda patladım akciğerler normalse ki çok sevindim sizin adınıza küçük küçük arayanlara serpiştirin bu cümleyi diyinki siz hiç nefes açlığı nedir bilirmisiniz insan istemese de nefes almak zorunda kalır bunun gayretle tembellikle ilgisi yok hocam aklım almıyor diye sorun bu ezber cümleden bi vazgeçsinler eğer akciğer normalse t tüpe geçilecek anneniz şu an ventilatöre bağlı sonrada ayarlarını düşürecekler bu süreci psikolojisi açısından daha sık görmek istediğinizi buna bizimde etkimiz olacağınızı falan söyleyin onun ellerini tutmanın bile bir nefes olduğunu f tipi kapalı cezaevi gibi oraya kapatıp gayret saçmalığından vazgeçsinler .ve kusura bakmayın ne olur her hasta aynı değil dirençte aynı değil ben annemde bunları yaşadım diye sizde yaşayacaksınız anlamına gelmiyor ama burada Zübeyde hanım sayesinde paylaşıyoruz sağolsun.ben 75 gün bu lafı dinledim imza atarak aldım annemi ve bir enkazdı annem başka hastaneye geçtim doğru doktor doğru tedavi doğru takip olduğundan eminseniz sakince ve annenizi daha sık görme talebinizle beklemenizi öneririm anlattıklarınız çok ama çok iyi şeyler akciğerin normal olması vs..
    Ben yine yoğun bakım kapısından annenize sevgilerimi ve dularımı göndriyorum umarım güzel haberleri burada paylaşırız ..

  13. Sadık dedi ki:

    Merhaba Dilek hanım bugün gün boyu annem Durumu hakkında iletişim halinde olduk beyin cerrahi olan doktor bu işin psikolojik olmadığını sinir uçlarında sıkıntı olduğunu nefes sorununun devam etmesinin akciğer ile alakalı olduğunu sölediler ve beyin cerrahı olan doktor daha iyi bir hastaneye sevk olması gerektiğini bizi 2 hafta boyunca oyalayan ameliyatı yapan doktor açıkcası sevk işlemi daha uygun olur bizi psikolojik olarak bekleten sorunu çözemeyen doktorlara hakkım haram olsun şimdi araştırma haline girdik ailecek annemi daha iyi bir hastaneye sevk konusunda araştırma yapıcaz ve yarından itibaren sevk yapacaz duaya ihtiyacımız var annem çok iyi duruma gitmiyor şimdi yarından itibaren uğraşacaz inş iyi olucak 2 hafta doktor bizi oyaladı ve bu iş bizi aşıyor dediler allah onları bildiği gibi yapsın hakkım haram olsun

  14. Dilek dedi ki:

    Merhaba lütfen sakin ol bak sen iki haftada anladın beni 75 gün oyaladılar annemi mahvettiler .dediğim gibi bunun psikoloji ile ilgisi yok ben deliriyorum bu annen tembel nefes almak istemiyor lafına bakın haklı çıktım .lütfen sakin ıl bak enfeksiyon yok yatak yarası yok beni 75 gün oyaladılar her gün annem nefes alır diye bekledim geriye gitti iyikide burası varda paylaştık bunları.henüz herşey iyi durumda lütfen sakin olun erkenden çözüm buldunuz enfeksiyon yok herşey normal ümidinizi sakın kaybetmeyin biz daha ağırlarıyla mücadele ediyoruz keşke bende 2.hafta durumu farketseydim sakin olun ve sevk edin annenizi herşey daha iyi olucak inanın ..

  15. Dilek dedi ki:

    Sadık bey hangi şehirdesiniz ve anneniz kaç yaşında bunlarda yazarsanız daha çok yaşadıklarımı gördüklerimi öğrendiklerimi paylaşabilir im

  16. Dilek dedi ki:

    Tedavi red kağıdı imzalatacaklar o kağıdı imzalayıp annenizi ambulans gelip alana kadar sakinliğinizi Koruyun suçlayıcı cümleler kurmayın ben annemi götürmek istiyorum diyin epikriz almayı unutmayın ve yattığı günden bu yana tüm kan sonuçlarını tüm kültür sonuçlarını istemeyi unutmayın ve tüm akciğer sonuçlarını

  17. Sadık dedi ki:

    Annem su an Osmaniye özel yeni hayat hastanesinde 65 yaşında bu ilk ağır hastalığı şeker kolestrol veya herhangi hiç bir hastalığı yoktu yoğun bakımda 15 gün bugün gördüm iyi idi çok yoruldum oğlum dddi beni al burdan dddi bir bardak su ver dedi yazarken ağlıyorum telefon ekranında gözyaşları içinde bazen kendi nefes ağlıyor bazen destekliyoruz dddi hemşire trakeostomi ile ama eski gücü Yok ayaklar şişmiş idi ödem oluşmuş ben annemi ordan alıp acilden çıkış yapıp Adana Başkent Üniversitesine acilden giriş yapıp tüm tedavileri orda yaptırmak istiyorum kabul edeceklerdir umarım dediklerinizi yapıcam varsa yapmam gereken varsa söyleyin lütfen daha yaşamaksa annem için benimde tüm dualarım sizlerle

  18. Sadık dedi ki:

    Bu Arada son gelen doktor sinir uçlarında yıpranma var diyor çok daha iyi bir hastaneye gitmesi lazım sinir merak ettiğim nefes almak bununla alakalı olabilir mi güç kaybı bununla alakalı olabilir mi

  19. Dilek dedi ki:

    Sadık bey lütfen sakin olun ve güçlü olun ayaklarındaki şiş ve ödem bacaktan alınan damar ve hareketsizlik ten kaynaklı hepsi zamanla inecek hatta zayıflayacak ödemi dert etmeyin benim annem konuşamıyor bile bakın derdini söyleyebiliyor bu çok güzel bişey bilinci açık kendinde üstelik annenizin iyi olacağına inanıyorum ben sadece sabırlı olmanız gerekiyor biraz sabır ve çok güçlü olmanız gerekiyor gerçekten düzelicek anlattıklarınız düzelmeyecek gibi görünmüyor .ben tam 45 tane bypass olmuş kadın 52 adet erkek hasta izledim hatta kontrollerine bile geldiler sizin anlattığınızın daha ağırlarını gördüm iyileşicek sadece zaman alıcam ve çok şanslı olduğunuzu sakın unutmayın annenize dua ve sevgilerimi gönderiyorum ve tüm bunlar geçicek biz burada taburcu oldukları günü falan konuşucaz inanın..
    Hem ben öyle hissediyorum cidden hislerim çok kuvvetlidir .tek sorunumuz annemizi öyle görüp çaresiz oluşumuz elimizden bişey gelmeyişi ..
    Gideceğiniz hastaneye gitmeden annenizi orada daha sık görebilme konularını konuşun dediğim gibi akciğer cd lerini tüm sonuçlarını epikrizi isteyin ve annenize bugünlerin geçeceğini evimize gideceğimizi söyleyin her fırsatta .

  20. Dilek dedi ki:

    Sinir uçlarında yıpranma yok sadık bey bu bir bypass komplikasyonu bahane uydurmasınlar madem sinir uçlarında yıpranma vardı ne diye anneniz nefes almak istemiyor diyorlardı .asla bunu kabul etmiyorum sizi doldurmak istemiyorum ama ben bunlardan bıktım ne sinir ucu başta söyleselerdi yenimi söylüyorlar demiyorki ameliyat kusuru .terbiyesizler.siz üstelemeseniz günlerce anneniz nefes almak istemiyor saçmalığı devam edecekti şimdide sinir ucu yıpranması.
    Vicdan yoksunu terbiyesizler

  21. Dilek dedi ki:

    Güç kaybı ameliyat ağır bir ameliyat beslenme yetersiz yoğun bakım ortamı kan değerlerindeki inişler çıkışlar nefes açlığı bir sürü sebebi var güçsüzlüğü dert etmeyin düzelicek zamanla

  22. Dilek dedi ki:

    Ayrıca kabul etmez olurlarmı sevk ettirmeyi hatta mutlu bile olurlar merak etmeyin.siz yeterki doğru tedavi doğru hastaneye doğru doktora karar verin

  23. Dilek dedi ki:

    Bu arada sadık bey anneniz treokostomi olduğundan eminmisiniz nasıl konuşabiliyor anneniz?bunu anlayamadım ben .normalde konuşamıyor olması lazım

  24. Sadık dedi ki:

    Çok ama çok teşekkür ederim abin şu an annemin yanında o aradı doktorlar bu hastalığa çare bulmak için Araştırma yapacaklarımış nöbetçi anestezi doktoru ile konuşmuş ama ben daha fazla zaman kaybetmek istemiyorum

  25. Sadık dedi ki:

    Ağızını okuyorum yavaşça konuş diyince anlıyorum yada Azda olsa yazıyor kısaca bilmiyorum Dilek hanım çok iyi moral verdiniz çok ama çok teşekkür ederim ama annemin damar alınan ayağında güç var diğerinde Yok denecek kadar az çapraz olarak bir elindede güç Yok ama ne olursa olsun kendi başına nefes alamıyor tıkanıyor destek veriliyor

  26. Dilek dedi ki:

    Sadık bey anneniz nasıl oldu ?

  27. Murat dedi ki:

    Merhabalar, Dilek hanim, Sadik bey ve Zubeyde hanim. Benim Babam son evre koah hastasi ve 8 gun evvel acil olarak bir ozel hastaneye kaldirdik. Bugun itibariyle solunum cihazindan ayrilamadi 3 gundur ayirma calismalari suruyor ancak bir turlu basarili olamadi. Doktor akcigerlerin yeterli duzeyde gorevini yerine getiremedigini ve bu durumun cihazdan ayrilmayi engelledigini soyledi. Babami hastaneye yatirisimiz zaturre olmasindan oturuydu. Suan akcigerlerindeki enfeksiyon yok denecek kadar az ama bir turlu makineden ayrilamiyor. İlerleyen surecte trake islemi uygulanir mi ve boyle bir uygulama ile babami taburcu ederler mi? Hergun doktordan bilgi aliyoruz ve doktorla gorusmeye giderken sanki kalbim duracak gibi oluyor.

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhaba Murat bey, çok geçmiş olsun. Zatürre ciğerde hasar bırakarak iyileşme gösteren bir hastalık. Ciğerlerin tembellik göstermesi normal. Koahtan dolayı ne derece görev yapabildiklerini bilmiyoruz ancak solunum cihazında ayrılmaya yetecek kadar işlev sağlayabiliyorlarsa, bu bir kaç gün sürer sıkıntı yapmayın. Olası bir ihtimal trake açılması gerekirse bu sizi korkutmasın, hastanızı bu şekilde taburcu edebilirler. Her şey biz insanlar için babanıza acil şifalar diliyorum. Durum hakkında bilgi verirseniz memnun olurum.

  28. Sadık dedi ki:

    Dilek hanım selam şimdi annemin yanımdaydın doktor ile yarım saat konuştuk bize sölediklerini aynen yazıyorum tüm tahlil sonuçlarına göre annemde akciğerde balgam sinir uçlarında zedelenme psikolojik çöküntü bulunmaktadır onun haricinde özellikle nefesin normal olduğu ama trakeotostomi çıkınca kendini bırakıyor onun haricinde hiçbir sorun yok diyor bu süreç uzun olucak ama başaracaz diyorlar annemi gördüm kendinde fakat ödem şişlikler var gücü yerinde değil ara ara su vişne suyu portakal içiyor bizi ayrıca izin veriyorlar günde yarım saat masaj fizik tedavi yapıyoruz göğüs yarası geçmiş ayakta hala var nefes kendi alıyor destek ile ama şu an için tüm veriler bunlar siz ne diyorsunuz şimdi bu duruma göre

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Sadık bey ve Dilek hanım; yakın zaman önce anneanemi kaybettim bundan sebep bir süre blogtan uzak kaldım, yazdıklarınızı tek solukta okudum. Yaşadığınız psikolojiyi, öfkenizi ve üzüntünüzü çok iyi anlıyorum. Bu süreç hastayı ayrı hasta yakınını ayrı yıpratıyor. Her şeyin en iyisini yapma arzusu, çırpınışı sizi çok daha fazla yoruyor. Öncelikle sukünetimizi korumalıyız. Eminim ki doktorlarda ellerinden geleni yapmak için çırpınıyorlardır. Hastaların fiziksel rahatsızlıklarının yanı sıra, psikolojik çöküntüleri çok daha fazla oluyor. Nefes almayı red etmeleri çok yaygın bir durum. En kısa zamanda annemle yaşadığımız bu sürecide yazıya dökmeyi düşünüyorum. Çok büyük savaş verdik bu konuda. Fiziki hasarlar göz ardı edilemeyecek kadar çok ama bu psikolojik çöküntüde maalesef bir gerçek. Annelerinizin en iyi şekilde tedavi olup bunların hiçbiri yaşanmamış gibi sağlıklı günlerine dönmelerini temenni ediyorum. Tekrar çok geçmiş olsun.

  29. Sadık dedi ki:

    Dilek hanım selam şimdi annemin yanımdaydın doktor ile yarım saat konuştuk bize sölediklerini aynen yazıyorum tüm tahlil sonuçlarına göre annemde akciğerde balgam sinir uçlarında zedelenme psikolojik çöküntü bulunmaktadır onun haricinde özellikle nefesin normal olduğu ama trakeotostomi çıkınca kendini bırakıyor onun haricinde hiçbir sorun yok diyor bu süreç uzun olucak ama başaracaz diyorlar annemi gördüm kendinde fakat ödem şişlikler var gücü yerinde değil ara ara su vişne suyu portakal içiyor bizi ayrıca izin veriyorlar günde yarım saat masaj fizik tedavi yapıyoruz göğüs yarası geçmiş ayakta hala var nefes kendi alıyor destek ile ama şu an için tüm veriler bunlar

  30. Sadık dedi ki:

    Başınız saolsun Zübeyde hanım mekanı cennet olsun hastalarımıza şifa versin rabbim yazacaklarınızı beklıyorum hepimiz için çok önemli bilgiler Murat bey merak etmeyin Zübeyde hanımın dediği gibi yapılacak işlemden korkmayın ciğerleri rahatlamak için yapılacaktır

  31. Murat dedi ki:

    Merhabalar tekrardan. Bugun doktorumuzdan bir iyi bir kotu haber aldik. Babamin entubeyi dun ogleden sonra cikarmislar ve bugun itibariyle de sadece oksijen maskesi ile devam ediyor. Kotu haber ise doktor babamizin bilinc kaybi yasadigini ve durumun ne oldugunu ogrenmek icin tomografiye gonderdi. Yarin durumu ogrenecegiz. Ancak kollarinda morarmalar var. Sanirim kolundaki yatak kemerini cikarmaya calismis. Tomografiye giderken gorebildim. Gozleri acikti ama manasiz bakiyordu. Ama bana dogru bakti yani sedye ilerlerken bana bakiyordu. 2-3 sn kadar gorebildim. Ancak konusma vs yoktu. İnsallah yarin iyi haberler alacagimizi umuyorum.

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhabalar Murat bey babanızın entubeden çıkmış olması güzel bir gelişme. Umarım tomografi sonucunda da olumsuz bir şey çıkmaz. Gelişmelerden haberdar edin lütfen. Tekrar geçmiş olsun.

  32. Sadık dedi ki:

    Arkadaşlar selam sevk işlemi yaptıracam var mı Sölemek istediğiniz annem trakeostomi ile nefes alıyor doktor Herşey normal sinirlerden şüpheleniyorum diyor vücutta morluk şişlik var onun harici bir şey görünmüyor ama çok yoruldum diyor annem

  33. Sadık dedi ki:

    Dilek hanım sizin anneniz ne durumda ayrıca Zübeyde hanım sizin annenizin süreci ne durumda bilginize ihtiyacım var bu arada annemde güçsüzlük dahada arttı kendinde ama çok güçsüz vücüdunda morluklar var artık ne yapıcaz bilmiyorum sevk yaptırmak istiyoruz ama hastane bulamıyoruz

  34. Dilek dedi ki:

    Sadık bey annem için bugün açıklama yaptılar maalesef durumu ağırlaştı ayaklarımızla kol kola girdiğimiz olmaz olası bypass ameliyatından akciğer sorunuyla başedemedik 101 gündür süren savaşımız ağır ve dirençli enfeksiyonlarla ve zatüre ile devam etti bugünde böbrekler bitti enfeksiyon kana karıştı ve sepsis oldu ..
    Artık hiç gözlerini açmıyor süreci sorduğunuz için anlattım sizi üzmek asla istemem ne diyeceğimi bilmiyorum bildiğim tek bişey var anneniz psikolojik nefes almıyor koca bir yalan buna kanmayın çünkü meğer zatüre olmuş annem ve sevk işlemi için çok iyi araştırın eğer oradan soğuduysanız gönlünüz ve iç sesiniz orada yanlış giden bişeyler olduğunu söylüyorsa bir dakika bile durmayın

  35. Erhan dedi ki:

    Merhaba Zübeyde hanım oğlum şuanda kendi başına nefes alıyor KBB doktoru kanülü çıkartıp shiley kafsız 3 delikli kanül takılacagını söylüyor neden bu işlemi yapıyorlar anlamadık kompile çıkartmıyorlar

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Geçmiş olsun Erhan bey. Hasta solunum desteğinden çıksa dahi bir süre kanülle kalıyor. Olası her hangi bir olumsuz durumda ki inşallah olmaz müdahale edilebilmesi için. Konuşma ve yemek işlemlerini yerine getirmesi için bu kanülü istemişler sıkıntı yapmayın. Tekrar geçmiş olsun.

      • Erhan dedi ki:

        Teşekkür ederim Zübeyde hanım Allah razı olsun yarın taburcuyuz ve sadece aspire makinası yazdılar çok umutluyuz Allah herkese şifa versin buradan bütün hasta yakınlarına sesleniyorum lütven hastalarınız için sabah ve akşam 451 defa ya şafi zikrini çekin bu zikirle ve de doktorlarımızın çabasıyla meleğim cihazssız taburcu olacak

  36. Sadık Özince dedi ki:

    Çok çok geçmiş olsun Dilek hanım rabbim şifa versin inş tüm hastalarımıza bizde bugün itibari ile Osmaniye yeni hayattan annemi aldık Adana başkent hastenesine getirdik annemi hemen yoğun bakıma aldılar doktor açıklama yaptı bu gece içerinde yada sabaha karşı teşhis koyacam beyin damarlarında tıkanma şah damarında daralma yada sinir uçlarında iltihap gibi görünüyor dddi ve neden bu ana kadar bunları bulamadılar diye sitem etti şimdi yeni bir sürece girdik başa dönerek soğuk bir Adana akşamından hastene kapısından yazıyorum rabbim tüm hastalara şifa versin bizleri evlerinde huzurla yaşamaya nasip etsin inş

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Sadık bey ettiğiniz duaya bütün kalbimle amin diyorum, inşaallah bundan sonra süreç daha iyi olur tekrar geçmiş olsun.

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Çok çok üzgünüm Dilek hanım. Başınız sağ olsun Rabbim size sabırlar versin ….

  37. Sadık dedi ki:

    Başınız saolsun Dilek hanım sanırım aynı sorunlar ile karşı karşıyayız yoğun bakım ünitesinin kapısından yazıyorum doktor ile şimdi görüştüm annem 20 günlük yoğun bakımda kendisine verilen kan ve serumlardan enfeksiyon kapmış kan değerleri sıkıntıları anneme plazmaferez aletine bağladılar hem kandaki oranları normal seviyeye getirmek için hemde antibiyotik serum takviyesi yaparak enfeksiyon engellemeye çalışıyoruz dddi doktor kolay olmayacak hayati riski var dddi 20 günde konulamayan teşhiş bunun sonucunda annenize verilen kan ve serumdan enfeksiyon kapmış elimizden geleni yapıyoruz dediler bilmiyorum nasıl olucak Sizin görüşleriniz nedir açıkcası ağlayarak yazıyorum neden bu yanlış teşhisler kalitesiz doktorlar neden bu işi yapıyorlar bizim suçumuz ney anlamıyorum Allah’ım yardım et tüm hastalara bize onlara güç ver bizi dermansız bırakma gidenlere rahmet eyle hiç ama hiç iyi değilim

  38. Sadık dedi ki:

    Dilek hanım biliyorum acınız taze rabbim sabır versin yine yoğum bakım kapısından yazıyorum doktorumuz açıklama yaptı annemin belinden alınan sıvı (bos) sonucu guilllian barre sendrom hastalığı teşhisi konuldu 100000 binde bir olan hastalık ve doktorumuz anlattığı kadar ve nette baktığım kadarıyla inanılmaz yorucu uzun süre tedavi sonucu belli olmayan bir hastalık acınızı anlıyorum benim durumum sizinkin aynısı annenizin yaşamış olduğu süreç ile Benim annemin süreci aynı ve sanırım anneniz bu hastalık yüzünden vefat etti bir bakın teşhisi konulması zor blr hastalık sizin annenizin belinden sıvı alındı mı acaba annenizin yaşadığı süreç bu hastalığı işaret ediyor ve Benim anneme tedavi yapılmaya başlandı ama tepki Yok denecek kadar az doktor herşeye hazırlıklı olun ddi elimizden geleni yapıyoruz sonuç almak için ama ne olcak bilmiyorum tedaviye yanıt aksak bile süreç çok uzun kalıcı Hasarlar olabilir dedi dua etmekten başka blr şey gelmiyor elimden bugün annemi gördüm tedavi ağır yorgun ve bitkin ne yapacağımı Bilmiyorum Zübeyde hanım şizdende yorum bekliyorum ne olursa olsun rabbimin dediği olur

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhabalar Sadık bey. İnsan ömrü boyunca hiç bilmediği hatta ismini dahi duymadığı şeylerin tam ortasında kendisini bulabiliyor. Bende ilk defa sizden duydum bu hastalığı. Süreç uzun olsa da neticenin olumlu olması yönünde dua edelim. Bizim isteyecek Rabbimiz var. Bu hastalıkları verdiği gibi bir anda hiç bir şey olmamış gibi tekrar ayağa kaldırabilir. Doktorlar ellerinden geleni yapacak, biz de bütün kalbimizle dua edip umudumuzu yitirmeyeceğiz. İnancınızı ve umudunuzu kaybetmeyin ne olur,süreç zor, süreç zorlu ve süreç yorucu evet ama o kalp hala annenizin bedeninde atmaya devam ediyor. Dilerim atmaya hep devam etsin inşaallah. Dualarımız sizinle…

    • İlker dedi ki:

      İyi günler sadık bey öncelikle geçmiş olsun annenizin durumu nasıl oldu acaba ? Benimde oğlum gullen berra sendromu var ve 33. Gündür yogun bakımdayız bir görüşebilme imkanımız varmı ? Acaba

  39. Murat dedi ki:

    Merhaba dostlar, babami kaybettim. Allah yogun bakimda yatan hastalara sifa yakinlarina sabir versin. Yogun bakimda 5 gun entubesiz kaldiktan sonra gectigimiz persembe sabahi kalp krizine bagli olarak vefat etti. Kandaki enfeksiyon dolayisiyla anjiyo yapamamislardi. Anjiyo yapilabilseydi belki suan bunlari konusuyor olmazdim. Nitekim veren de allah alanda. Rabbim tum hastalara sifa versin insallah. Kendinize iyi bakin.

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Başınız sağ olsun Murat bey, Rabbim size sabırlar versin.İnsanın dilinde çok keşkeler kalıyor ama emin olun her şey vade ile alakalı. Siz elinizden gelen her şeyi yaptınız nihai ömür vakti geldiğinde yapacak bir şey kalmıyor ne yazık ki. Mekanı cennet olsun inşaalah babanızın. İnanın çok çok üzgünüm 🙁

  40. Şükriye dedi ki:

    Merhaba;
    Bütün yazıları okudum ve adeta uyuşmuş durumdayım.
    Hepinize çok çok geçmiş olsun, yakınlarını kaybedenlere Allah sabırlar versin…
    Benimde babam 1 aydır hastanede. 1 hafta yogun bakımda kaldı, iyileşti diye servise çıkardılar. 15 gün serviste yattı ve taburcu ettiler. Taburcu olduğu geceyi evde gecirdik ve ertesi gün tekrar acillik oldu. Ve yine 15 gündğr yoğun bakımda. Meğerse ilk girdiğinden itibaren hiç çıkmaması gerekiyormuş.
    Rahatsızlığı ise, parkinson hastalığından dolayı yutma problemi yaşıyormuş. Biz normal yemeğini yiyor zannederken meğer bütün yedikleri soluk borusundan ciğerlere kaçıyormuş ve ciğerde ciddi derecede yara oluşturmuş. Aynu zamanda enfeksşyonla birlikle ciğerler bitme aşamasına gelmiş. Gittikçe kötüye giden bir durumu var şuan. Yoğun bakım , iyi tedavi ederler, kısa zamanda toparlar hasta diye düşünürken babam hergeçen gün daha kötüye diyor. Aklım almıyor…
    Yarın trakeostomi ameliyatı olacak son aşama o dediler ve bizi nasıl bir süreç bekliyor bilmiyorm.
    Korku, üzüntü, endişe içerisinde dilimden gönlümden dökülen dualar ile ayakta kalmaya çalışıyorum.
    Allahım herkesin yar ve yardımcısı olsun. İçerisinde olduğumuz bu sğrecten güler yüzle, gönül rahatlığı ile çıkmamızı nasip etsin.
    Hepinize yakınlarınıza acil şifalar versin.

    • Zübeyde Çeri dedi ki:

      Merhabalar Şükriye hanım çok geçmiş olsun. Gönül farklı platformlarda, daha sağlıklı günlerde tanışmak arzu ediyor ancak ne yazık ki, aynı derdin aynı ortak noktasında buluşturuyor hayat bizi. Sık sık dediğimiz gibi insanız ve her şey bizim için. Korkularınızı, endişelerinizi kısacası içinde bulunduğunuz durumu çok iyi anlıyorum. Rabbimden size güç ve metanet vermesini diliyorum. umarım babanız en kısa zamanda sağlığına kavuşur.

      • ŞÜKRİYE ESEN - KAYSERİ dedi ki:

        Merhaba Zübeyde Hanım;
        Her bölüm altında farklı yorumlar varmış. Bunu bilmediğim için yorumum kayboldu, silinde zannettim kusura bakmayın. Güzel dilek ve dualarınız için çok teşekkür ederim. Malesef babamı kaybettik. 10 Nisanda ameliyat oldu Trakeostomi. İlk ikin gün dr lar kendilerinin uyuttuğunu hastanın biraz dinlenmesi gerektiğini söylediler. Sonraki iki gün ise uyandıramıyoruz dediler. Ne olduğunu hala anlayamadım, aklım almıyor, inanamıyorum ama malesef 15 Nisanda babam sessizce gitti Hakkına, güzel yaradanına, asıl sahibine…
        Çok memnun oldum tanıştığıma, yazılarınızı okudukça biraz olsun serinliyor, ümitleniyordum.
        İnsanız ve hepimiz malesef dönüp dolaşıp aynı platforma bir araya geliyor aynı acıları paylaşıyoruz.
        Dilerim Allah daha kötü acılarda buluşturmaz bizleri…
        O çok merhametlidir, kuluna eza etmez.. Lakin biz insanların acizliğinden yaşadıklarımız ağır geliyor..
        Allah hepimize sağlık, sıhhat ve O’ nu bolca anacağımız uzun ömürler versin, hayırlı kullar olmayı naip etsin.
        Tüm hastaların ve yakınlarının yardımcısı olsun.
        Güzel günlerde yeniden görüşmek dileğiyle…
        Allah a emanet olun…

        • Zübeyde Avcı dedi ki:

          Şükriye hanım ne güzel yazmışsınız, şükür ki inaçlı inasanlarız ve bu yolun bir sonu olduğunu biliyoruz. Rabbim hepimize güzel sonlar yazsın inşaalah.Babacığınıza Rabbimden rahmet diliyorum,mekanı cennet olsun inşaalah. Rabbim dünyadaki sıkıntılarını ahirette karşısına rahmet olarak çıkartsın.Dualarınıza kalbimden katılıyor ve dediğiniz gibi daha güzel zamanlar da buluşmayı rabbimden diliyorum.

  41. Refika dedi ki:

    Merhaba Zübeyde Hanım bende şu an yoğun bakım kapısı önünde gözyaşları içinde yazıyorum benimde annem 13 gün önce akciğer enfeksiyon zatürre teşhisi ile yoğun bakıma alındı bilinci açık beni duyuyor du solunum cihazına bağlı deneme yapılmış kendi nefes alamıyormuş Ciğerlerinde enfeksiyon da biraz iyileşme var dedi doktor ama iki gündür annem eskisi gibi konuşmama hiç bir tepki vermiyor bilinci yavaş yavaş gitmeye başladı dedi doktor kahroldum bilinci açıkken nasıl birden kapanmaya başlıyor solunum cihazindanmi kaynaklı anlamıyorum annemi öyle görmeye dayanamıyorum

  42. Zübeyde Çeri dedi ki:

    Merhaba Refika hanım çok geçmiş olsun. Zatürreden dolayı kullanılan ilaçlardan bilinç kapanması olabilmekte. Her hangi bir beyin hasarı mevcut mudur acaba? Sadece zatürreden dolayı solunum yetmezliği var ise, zatürre geç ve hasar bırakarak iyileşen bir hastalık o sebeple biraz zamana ihtiyacınız var maalesef. İnşallah en kısa sürede her şey daha güzel olur. Tekrar geçmiş olsun.

  43. Sibel gungor dedi ki:

    Iyi aksamlar nette bogaza delik acilarak solunum hakkinda bilgi alirken rastladim. Hemen hemen ayni seyler yasamis herkes. Babamda 25gundur yogun bakimda enfeksiyondan gittik acil hastaneye ateslendi evde 63 yasinda. Ayagiyla gerek yok aslinda diye diye gitti. Servise aldilar seerviste yatarken nefes skntisi oldu yogu. Bakima aldilar. 2gun iyiydi ordada konusuyordu. Bi gun nefes skntisi fazlalasmis solunum cihaziba bagladilar. Ogun bugundur hayati risk var diyorlar. Zaturre oldu dediler koah dediler. Bekliuoruz. Allahm.herkese sifalar versin uyanmasi icin ilaclari kestiler uyutuyorlardi babami. 5gun. Oldu hala uyanmadi yarinda uyanmassa mr cekilecek beyin hasarimi olustu diye zor gercekten cok zor

  44. Sibel gungor dedi ki:

    Babam.maalesef.uyanmiyor beyin tutulumu olmus nedir bu beyin tutulumu Allahm yarabbim buyuksun. Yaygin sekildede beyin kanamasi mevcutmus
    Gut hastasiydi babam romatzmal hastaliklar cok ilerledigi zaman beyni etkiler dedi doktor. Idrar yolu enfeksiyonundan gittik su anda beyindeyiz

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Çok geçmiş olsun Sibel hanım,insan yaşadıkça gerek kendi gerekse yakınlarından sebep hiç bilmediği hastalıklarla karşılaşıyor. Beyin en yukarıda diye korunaklı olduğunu düşünüyoruz ama ne yazık ki, her organdan her hastalıktan etkilenebiliyor. Umarım siz ve babanız için her şey olumlu olmuştur ve babanız gözlerini açmıştır. Bilgilendiriseniz mutlu olurum. Tekrar geçmiş olsun.

  45. Aslı dedi ki:

    Merhabalar zübeyde hanım annemin beyne ve ciğere pıhtı attı iki aydır yoğun bakımda solunum cihazına bağlı ilk bir hafta bilinci açıktı geçirdigi epilepsi nöbetinden sonra bilinci kapandı bazen gözlerini açıyor bundan sonra annemi nasıl bir süreç bekliyor bilgilendirirseniz çok sevinirim bu arada tüm hastalara acil şifalar diliyorum.

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Aslı hanım çok geçmiş olsun.Anneminde pıhtı sonrası nöbetle bilinci kapandı.Öncelikle annenizin bilincinin yerine gelmesi ve uyanması gerekiyor.Bu süre kim hastada kısa iken kimisinde de oldukça uzaya biliyor. Annem ve sizin anneniz gibi.Bizim sürecimiz yaklaşık beş ay sürdü dilerim sizde daha kısa olur. Bilinç açıldıktan sonra vücuttaki hasar tesbit edilebiliyor. Ondan sonraki tedavi buna göre şekilleniyor. Dilerim herşey çok çok daha iyi olur. Güzel haberleriniz bekliyorum tekrar geçmiş olsun.

  46. İmran dedi ki:

    İyi günler kader arkadaşları babamda iki haftadır yoğun bakımda KOAH aşırı ilerlemesi olarak entube oldu karbondioksit i çok yükseldi için maske ve oksijen etki etmedi için bir hafta uyutuldu sonra uyandı şükür ama tabiki makineye alıştı için tüpü çıkaramıyoruz dedi boğazdan isterseniz delik açalım dedi düşünün taşının dedi bu şekilde evde bakım yaparsınız dedi yanlız akciğer kanseri ve burnundan ağızdan kanamaları oluyor enfeksiyinu bir dusuo bir çıkıyor gözleri açıldı bilinç yerinde konuşmak istiyor anlatmak istiyor ama malesef anlayamıyorum yazabilcenmi dedim yok dio kafasıyla halı yok annem bir umut sesini duyarız konuşabiliriz dio ama dedim olmuyor öyle bişey ama yemek yeme balgam temizlik enfeksiyon riskleri nasıl daha detaylı bilgi alabikirmiyim evde bakımını yapabilirim cihazlar evdede olcak ama sizin yorumları okudum kadarıyla çok zorlu bisy olursa müdahale edebilirmi yım kanamalarda tikanmada karar vermek çok zor sizlerin sayesinde biraz bilgim oldu çok sagolun

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar İmran hanım çok geçmiş olsun. Tarakenin evde bakımı inanın daha kolay. Sadece biraz cesaret hepsi bu.Tıkanma esnasında hemen aspire ederseniz çok büyük bir sorun yaşamazsınız. Babanız konuşacak ve sesini duyabileceksiniz diye,bu şekilde hastanede kalması sanki onun için iyi değil. Evde bakım yapabileceğiniz hale gelirse, hiç değilse hem kendi yaşadığı ortamda olur, yanında her zaman olursunuz ve o kendisini daha iyi hisseder. Ayrıca konuşma kanülü kullanarak sesini duyma şansınız olabilir. Eğer açtırmadıysanız bir daha düşünün derim,çünkü enfeksiyon riski daha düşük, Tekrar geçmiş olsun.

  47. Erhan dedi ki:

    Merhaba Zübeyde hanım oğluna 2 ay önce traneoskopi açıldı kendi başına makinasız nefes alıyor tıkandıkça aspire ediyoruz fakat son 4 gündür hafif tıkanıyor ama aspire ettiğimde balgam gelmiyor 1 iki sefer hafif kan geldi elimizle deliği kapattıgımızda sesi çıkıyor bu iyi birşeymi

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Erhan bey,öncelikle geç dönüş yaptığım için üzgün olduğumu bilin lütfen.Anlattıklarınıza bakılırsa bu güzel bir gelişme artık trakeden ayrılabilir demektir. Arada gelen kan aspire hortumunu hareket ettirirken yaptığı tahrişten kaynaklı. Umarım herşey olumlu sonuçlanmıştır ve kardeşinizin durumu şimdi daha iyidir. Tekrar geçmiş olsun.

  48. Hatice dedi ki:

    Herkesin hastasına rabbimden acil şifalar diliyorum.. Benimde annem 31 gündür yoğun bakımda yatıyor.. inmeye bağlı kalp krizi iki pıhtı atmış beynine.. 30 gündür makineye bağlı ve bilinci kapalı.. tepki birtek sağ tarafında var oda anlamlı değil .. bu sebepten trake açılması gerektiğini düşünmemiz gerektiğini söyledi doktoru bugün .. yüksek ihtimal yatağa bağımlı hasta olacak dedi .. birde annem hastanede acilde doktorların önünde pıhtı attı , yığıldı .. gerekli müdahalede geç kaldılar , ondan uyanmadığını düşünüyoruz.. Trake isterlerse doktorlar kabul edin diye sizin blogunuzda okumuştum.. Onaylayıp imza atmayı düşünüyoruz .. Rabbim o yoğun bakım kapılarında bekleyenlerin sonsuz yardımcısı olsun, gerçekten çeken bilir dedikleri bu olsa gerek .. Burda yazıp yakınları vefat eden kardeşlerime sonsuz sabır diliyorum, hastaları olan bizlere de acil şifalar niyaz ediyorum.. Zübeyde hanım anneniz ne durumda onu öğrenmek istiyorum ben? Bilinci kaç ay sonra açıldı vs..

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Hatice hanım, çok geçmiş olsun. İnsanın diline çok keşkeler birikiyor maalesef.Pıhtı konusunda hemen müdehalae edebilecekleri bir sistem yok ne yazıkki. Beyin damarları çok ince, bunu normal tomografi veya emar ile görmeleri neredeyse imkansız. Ancak kanamadan sonra pıhtı atmış teşhisi koyabiliyorlar.Bunu önceden bilmek için,anjıo emar çekilmek gerekir. Bunun içinde risk gurubunda olup olmadığımızı bilmemiz gerekiyor.Mesela anneniz bu hastalığa sahip olduğuna göre, annenizin kardeşleri birinci risk gurubunda, siz ise çocukları olarak ikinci risk gurubundasınız. Ancak böyle bir durum olursa kişi bunun tedavi yöntemine gidebilir.Onun dışında siz ve bizim gibi ne yazık ki kanamadan sonra hastalığı öğrenebiliyoruz.
      Şimdiye dönersek,doktorlar hasta için çok şeyler söylerler,hatta neredeyse ümidiniz kesin bile diyebilirler ki bizde öyle oldu, siz hastadan vaz geçmeyin.İnme fizik tedaviyle daha iyi hale gelebiliyor.Ne yazık ki eskisi gibi olmuyor ama en azından şimdiki halinden çok çok iyi olacaktır. Annem 5 ay yoğun bakım sonrasında bir ay serviste olmak üzere toplam 6 ay sonra bilinci tamamen yerine geldi. Yoğun bakım sürecinin sonunda,bilinç açılmaya başlamıştı ama annem gibi değildi.Dediğim gibi sonra sonra iletişim kura kura bilinç yerine geldi. Umarım sizde bu süreç daha kısa olur.Tekrar geçmiş olsun diyor ve güzel haberlerinizi bekliyorum.

  49. Fatma dedi ki:

    İyi günler annem ritm bozukluğu ve kalp yetmezliği vardı doktorların izin vermesi sonucu safra kesesi ameliyatina girdi ameliyatın çok iyi geçtiğini söylediler ameliyattan çıktı aradan 45 dk geçince bizi aradılar annenizin Anden kalbi durdu elektro şokla kendine getirdik cihaza bağlayıp uyuttular dediler ertesi gün genel yoğun bakım ünitesine aldilar… Tam 28 gündür orada trake acilali da 19 gün oluyo makineye bağlı kaldı diyebiliriz ayrilamiyo kan değerleri düşüyor diyorlar kalbi için ilk zamanlar tansiyon yükseltici ilaçlar alıyordu akciger enfeksiyonu olduğu için trake açılmasına izin vermiştik. Bilinci açık yanına her girdiğimizde orda kalmak istemediğini belirtiyor doktorlarda uzun süreli cihazdan ayiramiyoruz kan değerleri düşüyor diyorlar ben artık tedavinin yeterli yapılmadığını düşünmeye başladım şimdi akciğer enfeksiyonunun gerilediğini ama boğaz çevresinde enfeksiyon oluştuğunu o yüzden yeniden antibiyotik baslandiginin kalbi içinde ritm bozukluğu haricinde herhangi ilaç gereki olmadığının annemin yoğun bakım depresyonunda olduğunu makineden ayırmanın başarısız bundan sonra hayatına bu şekildde devam eder gibi bı söylemde bulunuyorlar. Biz hastaneye yürüye yürüye grdik şu anda durum bu artık ne yapabilecegimi bilemiyorum. Dün bashekimlige çıkıp sikayette bulundum annem çok hareketli olduğu bağlamışlar bağırıp kiziyorlarmis ondan dolayı duygusal olarak yipranmis durumda. Sevk istedim biz resmi olarak annenizin sevk edemeyiz siz eğer hastaneyi ayarlarsanız ancak öylesi çıkarabilirsiniz. Maddi olarak durumumuz buna elverişli değil..bana yardım edin lütfen nasıl bı yol izleyebilrim

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Fatma hanım geç dönüş yaptığım için özürlerimi kabul edin lütfen. Öncelikle çok geçmiş olsun.Sizin gibi bir çok hasta yakını kalpten dolayı aynı durumu yaşıyor.Bunda doktor ihmali olduğunu düşünmeyelim diye söylüyorum. Anneniz yoğun bakım depresyonuna girdiyse,iyileşme süreci durdu demektir. Çünkü her ne olrsa olsun vücut tedaviyi reddediyor bu durumda.Sizin gibi bizde hastane değişikliği için çok uğraştık fakat sonuç alamadık. Devlet hastanelerinin hiç biri başka hastanenin yoğun bakım hastasını kabul etmiyor. Sebebi de hastanın sorumluluğu onlara kalsın istemiyorlar. Bu durumda özel hastane seçeneğine gidiliyor ama oda maalesef çok yüksek fiyatta hizmet sunuyor. Size tavsiyem, doktorunuzla konuşun annenizin gerekli ekipman sağlandıktan sonra ev ortamında bakımını üstlene bileceğiniz seviyedeyse eğer, imza atıp hastanızı alın. Çünkü bu psikoloji onu daha da geriye götürecektir. Umarım çıkmışsınızdır ve her şey anneniz ve sizin için daha iyi durumdadır. Güzel haberlerinizi bekliyorum. Tekrar geçmiş olsun.

  50. Yasemin dedi ki:

    Merhaba kardeşi 22 yaşında melas teşhisi konmuş 1.5 yıldır bu hastalık ile mücadele eden bir ablayım. Durmayan ve gitgide ağırlaşan nöbetlerinden sonra bi aylık anestezi ile uyutuldu ve solunum cihazına bağlı kaldı maksimum 10günü geçmemesi gereken entüme gün sayısında biz 19 gün kaldık ve gözümüzü trakeostomi ile açtık 74 gün geçirdiğimiz yoğun bakım sürecini 15 gündür evde ğeçiriyoruz yaşadığımız inanılmaz korku evreleri ile birlikte.ne kadar zor desem sizler beni anlarsınız. Geçirdiği nöbetlerden bilincinin pek normal olmadığı ve geçirdiği kötü süreçlerde ağır psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmamız bize sürekli birşeyler anlatmak istemesi ve bir kelime dahi anlamamız bizi ve onu inanılmaz bıktırmış durumda.biz bu süreci duayla ibedetle geçirerek bu inançla devam ettiriyoruz bizim yapacak birşeyimiz yok 7/24başında nöbet tuttuğumuz bir hastanın gözümüzün önünde bu zorluğu yaşamasına şahitiz ve elimizden tek bişe gelmiyor. Rabbim bu zor süreci yaşayan herkese yardımını esirğemesin güç ce kolaylık versin

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhaba Yasemin hanım,çok çok geçmiş olsun. Yaşadığınız durum ve kardeşinizin yaşadığı durum gerçekten kolay değil. Dua bizim en iyi ilacımız. Bizler yüce bir Yaratıcnın varlığına inanan insanlarız ve biliyoruz ki,her şey onun elinde.Rabbim kardeşinizi en güzeline ulaştırsın dualarımız o ve bütün hatalarımız için. Kardeşinize Rabbimden şifa sizlere de metanet diliyorum.

      • Yasemin dedi ki:

        Zübeyde hanım sizden ricam sizinle konuşabilecğim bi sosyal hesabınız varmıdır size sormam gereken belli durumlarım var sizin tecrübenizden faydalanmak istiyorum

      • Yasemin dedi ki:

        Zübeyde hanım sizden ricam sizinle konuşabilecğim bi sosyal hesabınız varmıdır size sormam gereken belli durumlarım var sizin tecrübenizden faydalanmak istiyorum

  51. müfit dedi ki:

    merhabalar benim teyzem kalp ameliyatı oldu.kalp kapakığı değişti .fakat ameliyatttan sonra bilinci açılmadı. birçok doktorla profösörler ile konuştum hepside ameliyat sırasında hastanın beynini oksijensiz bırakmışlardır dediler. ŞİMDİ BENİM SİZE ASIL SORM ŞU :: TEYZEMİN bilinci kapalı evde yatağa bağımlı yaşıyor. fakat boğaz ve ağız temizliğini yaparken teyzem boğazından ses çıkartıyor .sanki böle ıııııhhhhh ııııııhhhh hhhhıııııııııhhhhh gibi sesler çıkartıyor . boğaz hırıltısı değil , horlama sesi değil bunu sadece temizliği bakımı yapılırken yapıyor. acaba umutlanmamız için bu iyiye işaretmi yada ne yapmamız gerekiyor , sanki bize bişiyler anlatmak istiyorda anlatamıyor gibi. bakımı bitiyor oddan çıkıyoruz 2 dakija sonra o seside çıkartmaybırakıyor. yardımlarınız için şididen çok teşekkürler selam ve duile

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Müfit bey geçmiş olsun.Bilinci kapanan hastanın muamması çok fazla.İnsan sürekli umutlanacak bir işaret bekliyor.O yüzden sizi çok iyi anlıyorum.Tıpta ağrılı uyaran diye bir yöntem var. Hasta acıya tepki veriyorsa bu olumlu bir şeydir.Teyzeniz bu sesle beraber mimikte yapıyor mu? yada kirpiklerde veya her hangi bir uzuvda tepki veriyor mu?Bunlar varsa evet ümitlene bilirsiniz bu iyiye işarettir. Temizliği sırasında iyi gözlemleyin. Onun dışında ellerini ayaklarını sıkarak cimcikleye bilir tepki verip vermediğini gözlemleye bilirsiniz. Bunu çok sık yapmayın vücutta morarmalar oluşabilir. İnşallah yakın zamanda siz ve teyzeniz için her şey çok daha güzel olur.

  52. Jk dedi ki:

    Merhaba babama mls ile dil kokunden biyopsi yapildi ve biyopsi sonucu aciklanmadan biyopsi gunu hazir genel anestezi almisken trakeostomi acildi. Normalde kendi kendine de nefes alabiliyordu fakat simdiden acilmasi sonucu surekli oksuruyor ve balgam cikariyor. Balgami aspire etmek zorunda kaliyoruz.. yemek yerken ve su ictikten sonra daha cok oksurugu oluyor. Bu normal mi? Ayrica trakeostomi kapatilan bisey midir? Gecici olcagini soylenmisti fakat pek guvenmiyorum. Yardimci olursaniz sevinirim.

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar öncelikle çok geçmiş olsun..Trakeostomi hastanın bilinci açık ise kendisinin, bilinci kapalı ise yakının onayı ve imzası olmadan yapılan bir işlem değildir.Eğer biopsi sırasında bir komplikasyon oluştu ise onaysız açılma ihtiyacı duyulmuş olabilir..Balgam trakeden dolayı oluşmuyor,muhtemelen ciğerlerde var olan bir enfeksiyon söz konusudur. Trakeyle beraber yeme içme biraz sıkıntılı maalesef. Ağızdan beslenmeye erken başlamış olabilirsiniz. Bunun için doktor onayı aldınız mı? Çünkü ciğere kaçabilecek küçücük bir kırıntı,orada ciddi sorun oluşturabilir. Keşke size öksürük ve balgam konusunda güzel bir şeyler yazabilsem,ancak ne yazık ki geçmiyor. Balgam oranı zamanla düşecek, öksürük ise devam edecektir. Özellikle yemek yeme ve sıvı alma zamanlarında çok şiddetli oluyor. Annemin trakesi kapanalı 2 sene olacak ve hala sıvı alımında çok şiddetli öksürüyor. Her zaman yanında küçük bir kabı ve peçeteleri mevcut. Babanızın kandaki oksijen seviyesinde düşme olmaz ve bu bir süre devam ederse trake kapatılabilir. Devamlı açık kalmasını gerektirecek bir durumu yok anladığım kadarıyla. Aspire etmekten korkmayın bu bir süre devam edecek ve zamanla aspire etme sayınız azalacaktır. Beslenme konusunda daha dikkatli olup, hatta bir süre beslenme hortumuyla mama desteği alabilirsiniz. Bu ciğere parça kaçma olayını minimuma indirir. Su konusuna gelince,eczanelerde suyun kıvamını koyulaştıran ilaçlar mevcut.Bunları suyuna katarsanız en azından bir süre, öksürüğü azaltmış olursunuz. Bu öyle bir zincir ki, öksürüğün geçmesi için balgamın azalması gerekiyor, balgamın azalması için bol su içmek gerekiyor, su içmekte öksürüğü tetikliyor. Süreç biraz yorucu farkındayım ama inanın geçecektir. Allah yardımcınız olsun.

  53. Jk dedi ki:

    Cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin. Babama ileride isin alirsa bogazinda tahribat olusur nefes almasi Zorlasir trake acmamiz daha mantikli dendi. O da inanip mecburen imzaladi kagidi ama daha ortada sonuc yok😕 ayrica ilk bi kac gun sivi ile beslenmeli daha sonrada yemek yiyebilir denmis😐😐 hatta yedigini gorduklerinde uc gun icinde hastaneden cikisini bile vericeklerdi biz israrla kaldik. Kesinlikle yemek yicek mama destegi vermiyorlar anlamadim ben de o yuzden size yazdim. Yasayan birisi olarak bilgi almak istedim

  54. Erhan dedi ki:

    Mrb Zübeyde hanım 5 ay önce ogluma takılan kanülü 2 gün önce çıkarttılar ve 2 gün içinde delik büzülerek mil kalınlığında bir delik kaldı oksijenimiz iyi fakat deliğin yanlarında morluk ve biraz sertlik oluştu bu normalmi bu mil kalınlıgındaki delik kendiliğinden mi kapanacak kapandığında tolera edemez diye korkuyoruzda birde hocam doktor hiçbirşey sürmenize gerek yok dedi enfeksiyon kalmaması için batikanlı gazlı bezle kenarlarını temizleyelimmi

  55. Kiymet dedi ki:

    Merhaba Öncellikle bütün hastalara rabbim şifalar versin…Babam Demans hastasi 13 yıldır bu hastalığı sürüyor..4 aydir yoğun bakımda Enfeksiyonu atamıyor. 15 gün once solunum cihazına bağlandi..Bugun trake açıldı…Zubeyde hanım doktor ev tipi cihaz alırsınız evde bakıma devam edebilirsiniz dedi..sizin hastanız gibi sürekli aspire ediliyor ve solunum desteği aliyor..Enfeksiyonu devam eden hastayi eve çıkarmak ne kadar doğru olur…

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Çok geçmiş olsun dileklerimi kabul edin lütfen. Babanızın son durumu nedir acaba?

  56. Neslihan dedi ki:

    Merhaba Zübeyde hanım öncelikle herkese çok geçmiş olsun. 25 yaşındayım bir gün bu sebeple blogları okuyacağım hiç aklıma gelmezdi ama insan işte neler yaşayacağını kestiremiyor. Babam 52 yaşında sol taraftan inme geçirdi biz onu yürüyerek götürdük hastaneye ancak eve bakım hastası olarak geri alacağız. Trakeostami oldu 40 gün yoğun bakım süreci yaşadı. Peg takılacak. Ağzını hiç açamıyor konuşamıyor yüzüme bakıyor ama sanki benim babamın bakışı değil. Eve çıkacak çpk korkuyorum kaç gündür internetten trakeostami bakımı aspresi ile ilgili videolar izliyorum nasıl yapıcam diye düşünüyorum. Ya babamın canı yanarsa ya yanlış bişey yaparsam nasıl başedeceğimi bilmiyorum. Biz hep felçli olarak eve götürür ardından rehabilite fizik tedaviye başlarız diye düşündük ancak doktor maşesef dedi tıkalı damar tehlikeli bir yerde ve açılmıyor kan sulandırıcı kullanılıyor ancak yeni pıhtılaro engellemek için. Allahtan hiç ümidimi kesmiyorum babamın sesini unutmaktan çok korkuyorum. Allahm tüm hastalara şifa versin

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Neslihan hanım.Çok geçmiş olsun babanızın son durumu nasıl? Geç yazdığım için üzgünüm 🙁

  57. Kübra dedi ki:

    Merhaba Zübeyde Hanım size instagramdan mutikub adıyla dm attım okursanız ve cevaplarsanız gerçekten çok sevinirim. İyi günler dilerim.

  58. Canan dedi ki:

    Merhaba zübeyde hanım yazılarınızda cümlelerinizi , duyduklarınzı bütün hücrelerime kdar hisettim. Babam 45 gündür yoğun bakımda beyin kanaması geçirdi kaza sonucu her gün bir umut hastaneye gidiyorum belki umut die ama hep olumsuz yorumlar doktorlarda net olmayan cümleler . Nefesin kesiliyo sanıyosun ölüceksin gibi oluyo ama yaşıyosun. Babamı orda o hortumlara görmeyi artık kaldıramıyorum yaşıyosun ama nasıl hiçbişey yapamıyosun çaresizlik zor bişey yapamamak daha zor. Babamın boğazının delinmesi iki hafta sonra yapıldı . Kararı zordu ama mecburen imza vermek zorunda kaldım. Sizin hastanız beş ey kadar kalmış şuan annenizn durumu nasıl . 45 gümdeyim umutlarımı tüketiyorum günler geçtikçe. Çıkıcakmı babam çıkarsa bakım hastadı olur diyolar . Benzer tecrübeleri yaşamış kişilere çook ihtiyacım var babam eskisi gibi olmasada benle tekrt konuşabilcekmi azda olsa adım atabilcekmi

  59. Canan iyidoğan dedi ki:

    Merhaba zübeyde hanım yazılarınızda cümlelerinizi , duyduklarınzı bütün hücrelerime kdar hisettim. Babam 45 gündür yoğun bakımda beyin kanaması geçirdi kaza sonucu her gün bir umut hastaneye gidiyorum belki umut die ama hep olumsuz yorumlar doktorlarda net olmayan cümleler . Nefesin kesiliyo sanıyosun ölüceksin gibi oluyo ama yaşıyosun. Babamı orda o hortumlara görmeyi artık kaldıramıyorum yaşıyosun ama nasıl hiçbişey yapamıyosun çaresizlik zor bişey yapamamak daha zor. Babamın boğazının delinmesi iki hafta sonra yapıldı . Kararı zordu ama mecburen imza vermek zorunda kaldım. Sizin hastanız beş ey kadar kalmış şuan annenizn durumu nasıl . 45 gümdeyim umutlarımı tüketiyorum günler geçtikçe. Çıkıcakmı babam çıkarsa bakım hastadı olur diyolar . Benzer tecrübeleri yaşamış kişilere çook ihtiyacım var babam eskisi gibi olmasada benle tekrt konuşabilcekmi azda olsa adım atabilcekmi

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Canan hanım, birbirimizi anlamanın , empati yapabilmenin en zorlarından biriyle hayat karşılaştırdı yolumuzu. Bu derdin her ortak muhattabı için aynı şeyi geriyorum kalbimden; keşke başka bir şekilde kesişseydi yolumuz. Ama her şeyin biz insanlar için olduğu gerçeğine de dayanıyoruz birazda. Açıkçası dayanmak zorunda kalıyoruz. Babanız için geçmiş olsun dileklerimi kabul edin lütfen. Süreç zorlu , süreç uzun ama ümitsizlik yok inşaalah. Doktorlarda durumun nasıl ilerleyeceğini kestiremediklerinden net cümleler kuramıyorlar. Yoğun bakım hastaları anlık değişim gösteriyor. Sabah size solunum cihazından ayrıldı her şey çok iyi gidiyor dese, öğlene doğru solunumda sıkıntı olabilir ve tekrar bağlanabilir. Ertesi gün sorduğunuzda yine cihaza bağlı dese, bu defa dün öyle değildi diyeceksiniz haklı olarak. O sebeple onlara da kızmayın. Ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına inanıyorum. Sadece metanetinizi koruyup, ,inancınızı yitirmeyin. Annem konuşabiliyor, hatta eskisinden daha fazla konuşuyor. Hiçbir şeyi unutmuyor. Ama tabi ki bakım hastası. kendi başına oturduğu yerden kalkamaz. Sehpası biraz uzak olasa bardağını uzanıp alamaz.Ayakta tek başına duramaz.Kalan hayatını bizim yardımımızla idame ettirmek zorunda. Bunca yapamadığı şeyin yanında, etrafında huzur, güven ve mutluluk vermeye devam ediyor. Varlığı, tek gözü görmese de bakışları yetiyor ve inanın hala ANNE kokuyor. Bu dünyayı verseler değişemeyeceğiniz türden bir şey. Her şeyin daha iyi olduğu, babanızın gülen gözlerinin içine bakabildiğiniz mutlu günler dilerim.

  60. Yasemin dedi ki:

    Zübeyde hanım sizden ricam sizinle konuşabilecğim bi sosyal hesabınız varmıdır size sormam gereken belli durumlarım var sizin tecrübenizden faydalanmak istiyorum

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Yasemin hanım Anasayfa da tıklayıp benimle iletişime geçebileceğiniz sosyal medya hesapları mevcut. Elimden geldiğince size yardımcı olmak isterim. Sağlıklı günler.

  61. jalkk dedi ki:

    merhaba zübeyde hanım babama da ışın tedavisinde rahat nefes alsın diye trakeotomi açılalı 7 ay oldu. 7aydır öyle yaşıyor fakat sürekli balgam devam ediyor. Hatta bugün kbb balgam bitmedigi için trakeotmiyi kapatamıyorz dediler. Annenizin balgamı hala devam ediyor mu? size ne dediler, çok geçmiş olsun size de…

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun. Balgam trake kapatılmasına karşın annemde hala devam ediyor. Biten bir şey değil. Yalnız miktarı ve kıvamı önemli. Enfeksiyon durumu olabilir bu sebeple kapatılmaması gerekir zaten. Hastanız eğer sizde ise hareket ettirin, sürekli yatar pozisyonda kalırsa ciğer balgam üretimine devam eder. Sırtına küçük avuç darbeleri vurarak atımını kolaylaştırmayı sağlayın. Aksi halde kısır döngüye girecektir. Ve balgam üretimi hiç bitmeyecektir. Tekrar geçmiş olsun.

      • Jalkk dedi ki:

        Merhaba tekrar zubeyde hanim, babam zaten yatar hasta degil ayakta surekli cok sukur ona ragmen yine de balgam uretimi oluyor. Bazende yemek yerken yedigi yemekler geriye geliyor, o kadar gogus hastaliklarinda yatip ekstradan disardan da antibiyotik kullanmasina ragmen bir turlu balgam uretimi azalmadi.nedenini acikcasi bizde bilemiyoruz, keske bitse de trakeyi kapatsalar… size de gecmis olsun diliyorum

        • Zübeyde Avcı dedi ki:

          Tekrar merhaba, ne yazık ki bu kadar balgamı vücudun nasıl ürettiğini bizde anlayamıyoruz. Yemeklerin gelmesi normal çünkü orada bir delik var. İnşallah en kısa zamanda trake çıkabilecek aşamaya gelmenizi temenni ediyorum.

  62. Özge dedi ki:

    Merhaba Zübeyde Hanım,

    Dedem 28 ocakta bypass ameliyatı geçirdi. Ameliyat olduğu gün kanama olduğu için 2. ameliyatı olmak durumunda kaldı. Ardından tam toparlanıyordu ki akciğer enfeksiyonu oldu. Yoğun bakımda 4. haftası ve bugün gırtlağını delerek trake koydular. Doktor enfeksiyonu olduğunu ve ciğerlerinin balgamla dolu olduğunu söylüyor. Steril bir odada izleyeceklerini söylediler. Trake işe yarar mı enfeksiyon azalır mı çok merak ediyorum. Güle oynaya girdiği ameliyat sonrası başına gelenlere çok üzülüyorum,

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun Özge hanım.Evet trakeostomi sonrasında enfeksiyon seviyesi azalacak,ayrıca balgam daha rahat aspire edilebilecektir.Bu işlem sizi korkutmasın sakın.Ama enfeksiyon ne zaman bitip taburcu aşamasına geleceği bilinecek bir durum değil maalesef.Tekrardan geçmiş olsun.

      • Eda dedi ki:

        Zübeyde Hanım
        Malesef babamda tıpkı anneniz gibi bizde nasıl duş aldıracağımızı düşünüyoruz sin nasıl yapmıştınız yada ne gibi önlemler alınabilir.

        • Zübeyde Avcı dedi ki:

          Çok geçmiş olsun Eda hanım.Geç dönüş yaptığım için üzgünüm.Bu süre zarfında bir yol bulamadıysanız deneyimimizi anlatmak isterim.Saçları için yıkama boneleri mevcut.Medikallerde satılıyor.Mikro dalgada bir kaç dakika bekletip ,sıcak bir şekilde hastanın kafasına takıyorsunuz.Beş on dakika kaldıktan sonra çıkartıyorsunuz ve saçı baya temizliyor.Beden temizliği için yatak banyoları mevcut.Tek kullanımlık olanlarından.İnternette satışı var.Tek kullanımlık deniyor ama kurutup bir kaç kez kullanabilirsiniz.Hastanın altına sererek yatar şekilde yıkıyorsunuz.Su tahliye gideri var.Bunun dışında ılık sabunlu bezle özellikle kasık bölgesini temizleyip,kurutup daha sonra bakımını yapıyorduk.Kurutmak çok önemli unutmayın sakın.Kolaylıklar diliyorum.

  63. cialis dedi ki:

    Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look
    it over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and
    will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and amazing design and style.

  64. Ümmü AKIN dedi ki:

    Merhabalar Zübeyde Hanım,
    Yazilan bütün yazıları okudum. Rabbim bu dünya hayatında herkese türlü türlü sınavlar vermiş. Hepimiz bu sınavlardan geçiyoruz. Bundan üç ay öncesinde gayet saglikli olan 7 yaşındaki ķızım, önce boyun agrısı sonrasinda boynunu tutamama ve sag kolunu kaldiramamadan dolayı ESOGÜ de yogun bakima alindı. Kesin olmamakla birlikte hayatımda bugüne kadar hiç duymadiğim bir hastalik teshisi koydular Transvers Miyelit. Yogun bakima alindiginin ikinci günü entübe edildi ve yaklasik bir bucuk ay boyunca entübe kaldi. Bu sürecte ana hastaliginin tedavisini aldi fakat entübeye bagli olma sebebiyle enfeksiyonlar olustu ve bir gece septik sok geçirdi. Ertesi günü kızımı görmeye gittigimde her yeri sismis, parmak uclari ve kulagi morarmis bir halde buldum. Doktorlar her seye hazirlikli olun durumu cok agir dediler, dualarla bekledik. Cok sükür Rabbim simdilik kizimizi bize bagisladi. Enfeksiyon degerleri biraz düsünce kizimiza trakeostami takilmasini istedik, cünkü biran önce kizimizi ambulans ucakla Almanya ya götürmek istiyorduk. Trakeostami takildi ve Almanya ya getirdik. Bir aydir Almanya dayiz. Burada önceligi enfeksiyonlari sifirlamaya verdiler ve cok sükür sifirlandi. Yogun bakimda steril odada kizimla birlikte kaliyoruz. Kizim hala cihaza bagli solunum yapiyor ama makinanin seviyesini her gecen gün düsürüyorlar. Her hafta kanül degisimi yapiyorlar. Takilan kanül konusturan olmamasina ragmen kizim konusabiliyor cok sükür. Sıvı seyleri içip püre yiyebiliyor. Ama borulari cikartip Passimo denen kanül kapagiyla 25 30 dk kalabiliyor. Borulardan ayrilma süreci nasıl işler, tamamen cikabilir mi? Sizin görüşlerinizi de almak istiyorum. Cünkü kizimin fizik tadavi de görmesi gerekiyor fakat bu borularla cok zor oluyor. Herkesin hastasına Rabbim acil şifalar versin. Cevap için şimdiden teşekkürler ….

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Çok geçmiş olsun gerçekten çok üzüldüm Ümmü hanım.Çok genç yaşta hastalar söz konusu olduğunda herkes gibi bende derinden sarsılıyorum. Kızınızın hastalığını bende ilk defa sizinle duydum.Derdi veren Rahman mutlaka dermanını da verecektir İnşaallah. Yazdıklarınıza göre yavaş yavaş cihazdan ayrılma sağlanıyor.Bu ayırmalar sıklaşacak,bu süreçte ciğer kendi solunumunu yapması için zorlanıyor.Çünkü bir müddet cihaz desteği ile solunum alan ciğer tembelleşiyor.Bu sebeple ciğeri normal çalışma rutinine döndürmek için zorlamak gerekli ki,kapasitesi artsın.Enfeksiyon ciddi yükselmeler göstermezse cihaz desteğiniz kısa süre sonra kesilecektir.Hatta ben size dönüş yapana kadar ayrılmış bile olabilirsiniz.Bu şekilde olmasını umuyorum.Ancak kanül bir süre daha kalacak.Olası bir ihtimale karşı trake yolu bir müddet daha açık kalımalı.Kanülle beraber fizik tedavi görmesinde bir sakınca yok.Tekrar çok geçmiş olsun.

  65. Mustafa dedi ki:

    Zübeyde Hanım oğlum 1 buçuk yaşında..Acık kalp ameliyatı oldu..Enfeksiyon ve balgamdan dolayı rahat nefes alamıyor..Treskobi ye baglama durumu var dediler..Bu bağlandıktan sonra tahmini kaç ay baglı kalıyor…Bu cihaza uzun sure kalmanın sıkıntıları neler…Yemek, duş, konuşma vb durumlarda ne yapılması gerekir..

  66. Mustafa dedi ki:

    40 günden beri yogun bakımda..

  67. Yakup dedi ki:

    Merhaba. Herkese geçmiş olsun. Benim babannem de aynı şekilde 2 ay önce amaliyat oldu. Ameliyattan sonra servise çıkardılar. Normal de yaşlı kadın yoğun bakıma girmesi gerekiyordu. Ama sonradan ağrılar acılar içinde kötüleşince yoğun bakıma aldılar. Doktor kendinizi herşeye hazırlayın demişti. Yani okadar kötülemişti. Daha sonra yoğun bakımda 10 gün kadar kaldı sonra tekrar servise çıkardılar 3 günde serviste kaldı sonra taburcu ettiler. Tabi taburcu ettiklerinde eve getirdiğimiz de vücudunda yaralar vardı. Çok şükür şimdi o yaralar da iyi oldu. Hatta bastonu ile ayağa kalktı. Ama yine de saati saatini tutmuyor. Şimdide öksürüğü var. Aspireyi iyi yapmak lazım. Biz kıyamayıp derine inmiyoruz ama buda tıkanma ve balgamı iyi temizleyemememize neden oluyor. Birde şunu belirteyim hastanın nefesi bazen yetersiz kalıyor nedeni ise biz ağızdan veya burundan nefes alırken hava nemlenip ciğerleirmize gidiyor. Bu tür hastalar da ise boğazındaki filtre az çok bu görevi yapıyor. Filtreyi çıkardığımız zaman ciğerlere kuru hava gidiyor buda balgamın kurumasına neden oluyor ve nefes yetersizliği oluyor. Bu tur durumlar da doktorun bana önerisi, soğuk buhar makinesi ile 15 dakika kadar yumuşat sonra temizle. Allah herkesin hastasına şifa versin bakımı zor oluyor.

  68. Zeynep t. dedi ki:

    Merhabalar zubeyde hanim omcelikle bu formu actiginiz icin cok tesekkurler. Babamiz 36 gun yogun bakimda idi . Son care trakeostomi oldu 1 hafta once 2 gundur servisteyiz bakimlarini ogreniyoruz. Fakat ses olmadigi icin anlasmada sıkıntı oluyor yazmak istemiyor biz anlayamayincada uzuluyor derdimi anlatamiyorum diye cok caresiz bir durum gibi ama ustesinden gelinmeyecek gibi degil insAllah psikolejik olarakta etkileniyor konusmayi cok seven bi adamdi 😟yazilariniz bize cesaret ve umut verdi Allah tum hastalara sifa versin bizlerede guc kuvvet versin…

  69. Sumeyye dedi ki:

    Merhaba Zeynep hanım yazınızı titizlikle okudum annem alzheimer hastası 1 buçuk ay önce geçirdiği atak sonucu yoğun bakıma alındı sonra enfeksiyon ve solunum yetmezliği ve cihaza bağlandı. Sonra solunum cihazı cıkarıldı 3 gün oluyor. Bugün doktor solunumun çok hoşuma gitmediğini söyledi hafta sonu belki yine solunum cihazına bağlarız dedi yine enfeksiyon tespit edilmiş tam düzelmişti enfeksiyon. Annemin bundan sonraki aşaması ne olur solunum problemi devam ederse bir de yeni konuşmaya ve bilimci kısmen acılmaya başladı, ancak yeniden gelen enfeksiyon beni korkuttu. Acaba bogazfan acılan solunum yolu sonrası farzı misal açıldı konuşabilir mi ? Konuştuğunu duyar mıyız ? Sevgiyle kalın umarım anneniz iyidir

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Geçmiş olsun Sümeyye hanım.Ben size dönüş yapana kadar siz merak ettiğiniz aşamaları geçmişsinizdir.Ama yine de yazmak isterim;enfeksiyon anlık değişim gösterebiliyor.Yükselmesi durumunda ilaç değişikliği yapılır.Enfeksiyon varken trake yolu açılmaz.Enfeksiyonun dinmesi beklenir.Trake açıldıktan sonra hasta konuşma kanülü ile konuşabilir sesi fazla çıkmasada.Trake çıktıktan bir süre sonra normal konuşmaya başlar.

  70. Ayten dedi ki:

    Bütün yazıları atlamadan okudum.meger bu tür hastalıklarla karşılaşan nekadar çok insan varmış.”allahim nasıl dayanacagim”derken yaşanılan acıları paylaşan nice satırları okurken biraz olsun yanlız olmadığımı ve aynı acıları paylaşabileceğim kişilerin olması yüreğim deki acıyı bir nebze olsun hafifletti.benim annem, anneciğim, canımın yarısı beyinde ana damarda pıhtı atması sonucu anjiyo oldu,anjiyo sonrası yoğun bakım,beyinde ödem,solunum cihazı,cigerlerde enfeksiyon derken bugün dr.muz delikten bahsetti ve onun sonucunda sizleri buldum.acikcasi ne yapacağımı bilemiyorum.okuduklarimdan çıkardığım tek sonuç hastanın bu süreçte sadece acı çektiği…. Rabbim den tek dileğim onlar acı cekmesin.bizim içinde oldukça zor olan bu dönemi sabırla atlatabilmegi diliyorum.hepimizin hastasına acil şifa diliyorum yakınlarına da sabır inşallah

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Çok geçmiş olsun Ayten hanım.Aynen dediğiniz gibi insan ilk başta kendini o kadar yalnız hissediyor ki; ama biraz daha hadisenin içerisine dahil olduktan sonra, aslında ne kadar çok kişinin aynı hastalıkla mücadele ettiğine inanamyor. Rabbim herkesin yardımcısı olsun. Anneciğiniz için trake deliğinin açılması ne kadar erken olursa, süreç o kadar hızlanır. Size şunu diyebilirim, bilinç gelip uyandıktan sonra bu acılarını hatırlamıyorlar.Belki bu bir nebze sizi rahatlatır. Tekrar geçmiş olsun.

  71. Ayten dedi ki:

    Cevap için çok teşekkür ederim.o günlerden sonra kanının az olması sebebiyle trake bugüne kadar uzadı.bugun 15:30 da girdi 16:30 da çıktı.cok şükür.simdi yoğun bakım kapısında dr.lardan Bilgi bekliyorum.benim en çok merak ettiğim şeyde.”acı çekiyor,canı acıyor mu” sorusuydu.onuda yazarak içimi ferahlattiginiz doğrudur.tesekkur ediyorum.bundan sonraki süreçte neler olur Allah bilir.zubeyde hanım sizin anneniz yasiyormu.rabbim hepsine şifa versin inşallah.hasta yakını”sıcak arkadaşlığıniz!”için tekrar teşekkürler.

  72. Ayten dedi ki:

    Merhaba Zübeyde hanım.bizede p.tesi gününden beri peg takalim diyorlar.bizde şimdilik takkrirmak istemiyoruz.bogazindaki delik daha yeni açıldı.simdi bide tekrar karnından bir delik açılması bize ağır geliyor.eminim onada aynı şekilde canını acıtıyor dur.gozlerini kapalı ama göz kapakları oynuyor sağ eliyle elimizi sıkıyor.sol tarafında hiç oynama yok.zubeyde hanım şunu sormak istiyorum.biz yavaş yavaş evde hazırlık yapsak mı diye düşünüyoruz.bu peg olayından sonra bizi servise alirlarsa ordada gerekenleri bize gösterdikten sonra bizi eve taburcu ederlerse .neler yapmamız gerekir.onunla ilgilide bize yardımcı olur musunuz?rica etsem.allaha şükür ki yanımda Ablam varda birbirimize destek oluyoruz.annecigimiz için gerekli ne varsa yapacağız inşallah.annemiz için hazirliyacagimiz odada neler olmalı?mesela klima olmalı mı? Başka neler gereklidir.lutfen bizi aydinlatirsaniz sevinirim.umarim kısa sürede görürsünüz yazımı.ne olur sayfanızı günlük takip edin bizlere gerçekten çok faydalı oluyorsunuz çok teşekkür ediyorum.saglicakla kalın…

  73. Ayten dedi ki:

    O günden buyana peg konusunda fazla ısrarcı davranmadilar ….geçen cuma gününden buyana tepkileri azaldı.uc gündür böbrekler çalışmadı ve yatak başı diyaliz açtılar.ve bugün anneciğim daha kötüydü.dr.verdigi Bilgi.. bugün teyze sizde farketmissinizdir ki daha kötü.,heran herşeye hazırlıklı olun😢.ben annem yatalak kalıcak anneme bakicam diye düşünürken.bugun geldiğimiz durum bu..heran herşey olabilir

  74. Ayten dedi ki:

    Ewet.11.07.2019 Perşembe saat 21:45 ve annem anneciğim canım beni bugünlere getiren kadın artık yok.gitti….

    Ve ben şunu söylemek istiyorum.bu yazıyı okuyanlara “”bu hayatta ANNE n. Yoksa kimsen yok “”demektir.

    • Tuğba dedi ki:

      Herkese geçmiş olsun. Vefat edenlere Allahtan rahmet kalanlarınada sabır diliyorum. Zübeyde hanım banada yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Babamda kalp yetmezliği ve karaciğer yetmezliği var. 5 ay önce zature olmasindan dolayı 2 hafta yoğun bakım süreci yaşadık ve solunum cihazına bağlıydı. Yoğun bakımdan servise çıktığımızda nefes borusunun zarar görmüş olduğunu fark etti doktorlar. Ve 1 ay önce trake açıldı. Yoğun bakımdan çıkamadık 1 aydır. Kusma Ve ishali var bir.turlu durmuyor. Bu konuda bilginiz var mı acaba çok teşekkür ederim

      • Zübeyde Avcı dedi ki:

        Merhabalar çok geçmiş olsun diliyorum.Öncelikle geç döndüğüm için kusura bakmayın.Umarım her şey düzelmiştir.Düzelmediyse kusma reflüden olabilir.Mama ile besleniyorsa bazı bünyeler mamayı kabul etmiyor,bu da kusma ve ishal yapabiliyor.Gelişmeleri yazarsanız memnun olurum.

        • Tuğba dedi ki:

          Merhaba Zübeyde Hanım yoğun bakımdan çıktık 3 hafta önce kusma ve ishalde durdu ama bu hafta tekrar yoğun bakıma alındı enfeksiyon oldu. Bu hastalarda bu sık rastlanan bir durummuş çok uzun süre yatağa bağlı kaldığından şuan artık yürüyemiyor. Hakkimizda hayırlısı olsun inşallah teşekkür ederim.

  75. Nihal dedi ki:

    Merhabalar. Bende yazilanlarin hepsini okudum. Allah bütün hastalara sifa versin. Yakinlarina da sabirlar diliyorum. Benim de ablam yaklasik 8 ay önce anevrizmaya bagli beyin kanamasi gecirdi. Yogun bakimda kaldigi ilk ikinci haftasi gözlerini acti. Ama bilinci halen yerinde degil. Yklasik 3 ay sonra evine gönderildi. Trakeostami acildi. Fakat kendi nefesini alabildigi icin artik ona da gerek kalmadi. Yakinda cikartacaklarini söylediler. Ablam bizleri duyuyuro göz takibi yapiyor hatta konusmalarimiza gülüyor bazen de agliyor. Ama hala baska bir ilerleme yok. Komut alarak istenileni yapmiyor. Bacaklarini kimildatabiliyor. Kendine dogru cekip indiriyor. Oturtturdugumuz zaman kafasini tutabiliyor. Ama bilinc tam anlami ile yok. Sadece bizleri tanidigina inaniyoruz. Umarim gün gectikce düzelir. Ablamin yasi daha cok genc 46 yasinda. Tooarlayabilecegini umit ediyoruz ama bazende derin bir karamsarlik icindeyiz. Sizlerle paylasmak istedim.

  76. Ayten dedi ki:

    Çok geçmiş olsun.insallah iyi olur.rabbim haklarında hayırlısını nasip etsin..cok zor süreç

  77. Ayşe dedi ki:

    Rabbim bütün hastalara sağlık, sıhhat ve şifa hasta yakınlarına da güç ve sabır versin. Bugün yoğun bakımda ki 77. günümüz. Canım babam 55 kilo ile girdi yoğun bakıma şuan 35 kilo ya var ya yok. Peg açıldı vücudu kabul etmedi kanama oldu sızıntı oldu şişme yaptı ve yakında pegi çıkaracaklarını söylüyorlar. Damardan mama ile besleniyor. Trakeostomi açılacak dediler günlerdir onu da bekliyoruz. Solunumu yoğun bakıma girdiği günden beri hiç gitmedi şükürler olsun. Bitmek bilmeyen gittikçe artan enfeksiyon ve balgamı var. Gözleri kapalı bi şekilde uyuyor canım babam. Bugün inlemesine şahit oldum. Hiç bu kadar canım yanmamıştı. Onun ağrı çekiyo olduğunu düşünüyordum zaten ama gözlerimle bunu gördüm resmen. En acısı da elinden hiçbir şey gelmiyo olması.
    Balgamı atmanın tek yolu trakeostomi mi?
    Solunumu normal giderken şuan trakeostomi açılınca tek bir pipet gibi borudan nefes alacakmış bu onun durumunu daha da ağırlaştırmaz mı?
    Zübeyde hanım annenizin şuan ki durumu nasıl bizimle paylaşırsanız çok büyük umut ışığı olacaksınız.Oturabiliyor mu, Yürüyebiliyor mu, ihtiyaçlarını kendi görebiliyor mu, konuşabiliyor mu? Rabbim bütün hastalarımıza hayırlı şifalar versin.

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun. Sizi çok iyi anlıyorum. Peg için üzüldüm,ama şükür onunda alternatifi var. Trake hastanın enfeksiyon seviyesi çok yüksek olduğu durumlarda açılamıyor, muhtemelen doktorları enfeksiyonun minimuma inmesini bekliyorlar.Balgam boğaz yolundan da temizleniyor,yani hastanın ağzından.Ancak bu trake deliğinden yapılan aspire işlemi kadar pratik değil. İnşallah babanız ve sizin için her şey istediğiniz şekilde ilerler.
      Annemin genel durumunu ve bu zamana kadar ilerledigimiz süreci ve sonucu bir kaç başlık altında yazacağım inşallah. Bir bebeğim oldu onun için yazılara ara vermek zorunda kaldım. Ancak buradaki sorumluluğun farkındayım.En kısa sürede aktarıcam.Tekrar geçmiş olsun.

  78. Nergiz dedi ki:

    Merhaba dilek hanım annem koah hastası bir aydır özel hastanenin yoğun bakım ünitesinde yatıyor hastalığı son evrede yaşam ünitesine bağlı enfeksiyon kaptı tedaviye cevap vermiyor diyorlar ve boğazına delik açmak istiyorlar ama biz karar veremiyoruz boğazı delinsede yatağa bağlı yaşayacak diyorlar bilinci kapalı biz boğazının delinmesini istemiyoruz doğrumu yapmıyoruz şuan annem için doğru karar veremiyoruz ne yapmamalıyız acil cevap verirmisiniz rica etsem

  79. Derya Çiçek dedi ki:

    Babam 1,5 yıl önce beyin kanaması geçirdi ve sürekli solunum sıkıntısı yasadi.5 ay Trakestomi kanulu ile yaşamak zorunda kaldı ,konusamadi takımı bir hafta öncesine kadar.İstanbul Yeditepe üniversitesi ihtisas hastanesi Sina Ercan hocama goturene kadar.Hocam Trakestomibyo çıkardı yerine T tüp taktı babam yavaş yavaş konusmaya başladı.Sekresyonunu ağzından atıyor yüzünün rengi değişti.Keske daha önce Sina hocama goturebilseydik boşu boşuna bunca zaman hem solun sıkıntısı yaşadı hem de Trakestomi kanulu ile yaşamak zorunda kaldı.Lutfen hocam ile konuşun inanın çaresiz degilsiniz.

    • Canan dedi ki:

      Derya hnm merhaba,benim babamda zaturreden oturu 40 gun olmak uzere yogum bakimda,Onada trekostomi acildi ve beni yogun bakima egitim icin aliyorlar bakimini ogrenebilmem icin,Sina Ercan beyin yontemini internetten arastirdim biraz maliyet acisindan biraz bilgi vermeniz mumkunmu hastane yeditepe sanirim acikcasi yetisebilirmiyim masrafina onu bilemiyorum doktorun asistanini aradim ama fiyat bilgisi paylasamadiklari icin sizin yorumunuzu gorunce mutlu oldum belki birseyler ogrenebilirim diye,simdiden tesekkurler gecmis olsn

  80. Azra soylu dedi ki:

    Merhaba zubeyde hanım. Babamın vigerlerinde tıkanma oldugu icin yogun bakımda ve ona da trake yapıldı. Aslında en bastan anlatmak gerekırse beyin kanaması ardından hastane enfeksiyonu ardından da bronşlarında tıkanma oldu. 75 gundur yogun bakımda ama cok sukur ılk ıkı sıkıntıyı atlattı. Suan bılıncı yarı kabalı elımı sık dedıgımde sıkıyor ama tam bir göz kontagı kuramıyoruz. Sizin annenizin durumunu babama cok benzettim ve heyecanlandım. Hele de 5 ay sonra konusmaya basladı dıyınce umutla doldum. Bu arada trake acılalı 10 gun oldu. Sizce babamın bılıncı yerıne gelır mi. Eskisi gibi onunla konusabilir miyiz

    • Azra soylu dedi ki:

      Fizik tedaviye baslama asamasına ne zaman gelır ve sız verım aldınız mı. Zamanlzza kaybedılen hucreler kendini yeniliyormus bilic ne zaman yerine geiir simdiden tesekkurler

      • Canan dedi ki:

        Merhaba ZÜbeyde hanim,benim babamda yogun bakimda 18.gun trekostomi acildi son bi haftadir solunum cihazindan ayrilabilmesi icin denemeler yapiyorlar.Acaba ne kadar sure kendi basina nefes alabilmeliki o deligi kapatma karari alinsin?simdiden tesekkur ederim

        • Zübeyde Avcı dedi ki:

          Merhabalar çok geçmiş olsun,süreç hastaya göre değişim gösteriyor.Size net bir zaman dilimi veremem. Ne yazık ki biraz uzun bir süreç. Umarım her şey olumlu olur.

  81. Emre dedi ki:

    Merhabalar, Öncelikle tüm hastalara şifa, yakınlarına da güç ve sabır diliyorum. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun inşAllah.
    Zübeyde hanım, benim bildirmek istediğim bir durum var. Annem aniden gelişen balgam çıkarma olayının 2.gününde acile götürüldü. Gece saatlerine kadar testler vs sürdükten sonra yatış verdiler yoğun bakıma. İlk 2-3 gün ilaç tedavisi gördükten sonra nefes darlığı yaşadığı için acil olarak solunum cihazına bağlandı. Şu an bu yorumu yazdığım gün itibariyle tam 20 gündür yoğun bakımda. Akciğerlerinde ciddi derecede balgam mevcut. Enfeksiyon da mevcut fakat az az da olsa gerileme aşamasında.
    Ancak balgam çok ciddi derecede hala mevcut ve annem yaşlılığından dolayı kuvvetli öksürme, balgamı kendisi çıkarma gibi eylemleri yapamıyor doğal olarak. 2 gün önce solunum cihazından çıkarıldı ve kendi haline bırakıldı, ilk gününde kendisi çıkarabiliyorken ikinci gününde tekrar tıkanma olayı baş gösterdiği için doktor bu sefer temkinli davranıp fenalaşma durumu olmadan tekrar solunum cihazına bağladı. Bugün itibari ile de doktor onam formu verdi ve rızamızı aldı boğazın delinmesi için.
    Bu işlemin balgamlar için olumlu bir yanı olacak mıdır? Yoksa bu sadece solunum iyileştirmesi için mi yapılıyor? Bunun bizlere ne gibi artıları ve eksileri olur kendi şahsi görüşünüzü belirtirseniz çok sevinirim. Trake nin neticesinde yüksek ihtimalle nasıl bir sonuç elde ederiz (sizce) ?
    Sağlıklı günler diliyorum

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun. Trake açılması sonucunda balgam atımında ciddi artış olacak. Yani annenizin boğaz yoluyla ağzından atamadığı balgamı,aspire ederek tahliye edebilecekler. Bu da ciğerlerde ciddi rahatlama sağlayacaktır. Balgam tahliyesi sayesinde tıkanma daha az yaşanacak ve tedavi daha hızlı ilerleyecektir.Bu şekilde sorunun kaynağını tesbit etmek elbette ki daha mümkün.Ancak solunum desteğinde uzun süreli bağlı kalma durumu,balgam artışına yeniden sebep oluyor. Tabi annenizin durumunda trake olumlu sonuç verecektir.Sizi korkutmasın,gelişmelerden haberdar ederseniz memnun olurum.

      • Emre dedi ki:

        Merhaba tekrar. verdiginiz bilgiler icin cok teşekkür ediyorum. Annem şu an doktorun verdigi son şans ile 4 gündür sadece oksijen maskesi ile duruyor. Makineyi falan çıkardı, eger tekrar tikanma olursa boğazdan acacacim mecbur dedi. Bundan önce(geçen hafta) makineyi çıkardığında annemde aşırı hırıltı vardı. Fakat bu son 4 gündür makinesiz olarak annemde hirilti yok denecek kadar az. Doktor hala cok fazla.balgam var diyor fakat sanırım benim tahminimce eskisi gibi boğaza kadar dayanmiyor artık balgam. Annemin en büyük avantajlarindan biri de 62yasinda olmasina.rağmen maşallah kalp,tansiyon,seker vb. Hic bir rahatsizliginin olmamasi..
        Fakat hala gereken siddette oksurup cikaramiyor cikarsa da cok az parmak.ucu kadar bir sey çıkıyor peceteye. Doktor hala çok fazla balgam var cigerlerde diyor ama annem 4 gündür makinesiz oksurse de pek cikaramaiyor. Ses tonu nirmalden dusuk de olsa hırıltı olmadan konusabiliyor..

        • Emre dedi ki:

          Bugün itibari ile annem 5.gününde ve cuma günü olmayan hırıltı bugün “biraz” kendini göstermeye başlamış. Yanımda benim de telkinlerimle biraz öksürdü zorladı ve az da olsa çıkardı balgamı. Peçeteye baktığımda ise kıvamı olması gerekenden (bizim bildiğimiz balgamdan) daha sıvıydı ve herhangi bir göze batacak bir renge sahip değildi.. Sizce tekrar tıkanması söz konusu olabilir mi ? Şu aşamada sizin tahmininizde karşılaşabileceğimiz riskler nelerdir acaba? Kusura bakmayın soruyorum ama istemeden de olsa böylesine can sıkıcı bir ortak konuda buluştuğumuz için ve deneyim sahibi olduğunuz için fikir alışverişi yapmak bir nebze olsun iyi oluyor.. 25 günün sonunda (en az 20 günü makineye bağlı geçen) bir hastada zayıflama ve eller ve ayaklarda kuruma,kabuklaşma görülmesi normal midir?
          Teşekkür ediyorum tekrardan.

          • Zübeyde Avcı dedi ki:

            Tekrar merhaba,annenizin balgamı ağızdan atması güzel bir gelişme. Ancak ciğer balgam üretmeye devam ediyor ne yazık ki. İçeride bir makina var gibi düşünün,hani pamuk şeker arabalarında görmüşsünüzdür (teşbihte hata olmaz) aynen o şekerin toplanması gibi ciğerin etrafında balgam sarılı. Ağızdan atabildiği açık renk olabilir ve esas koyu kıvamlı olanı atamıyor olabilir. Olumsuzu anlatmak değil niyetim,ama nelerle karşılaşacağınızı bilmek nasıl davranmanız konusunda sizi fikir sahibi yapar.Yatak içinde oturur pozisyonda olmasında sıkıntı yoksa,avucunuzu oval yapıp sırtına küçük darbelerle vurmak,balgam atımını kolaylaştırır.
            Bir süre ki 25 gün gibi bir süre normal yaşamsal aktivitelerini yerine getirememiş,yatan hastalarda evet zayıflama,deride kuruma ve döküntü olağan şeylerdir. Doktorunun izni ile vücudunu bebe yağıyla nemlendirebilirsiniz. Şu kaybından da kaynaklanıyor olabilir,yeterli sıvı alımından emin olun. Ağızdan beslene biliyorsa,şu içmesi balgam atımında ekstra önemli bilginiz olsun. Ayrıca yatak yarası olmaması içinde doktoruna danışıp koruyucu kremler almanızı tavsiye ederim.Siz temin edince hemşireler bakımı sırasında kullanıyorlar. Güzel haberler vermeniz ümidiyle..

  82. Emre dedi ki:

    Verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
    Perşembe günü yani makina çıkarılmadan 1 gün önce hemsirenin balgami çekme olayına sahit oldum. Yatağın yanındaki balgam şişesi her zaman açık-sarimsi renkteydi, ancak hemsirenin çektiği gün o şişeye ilk defa pas gibi koyu bir renkte, tabiri caizse topak topak ve sıvı karışık olarak balgam çıkarılmıştı annemden. Yattığı günden beri o şişede ilk defa o kadar koyu renk balgam gördüm. Ertesi gününde de makinadan çıkarıldı ve son durum yukarıda anlattigim gibi iste biliyorsunuz. O koyu balgamin çıkmış olması iyi bir sey olsa gerek

  83. Seçil dedi ki:

    Merhabalar aynı şeyleri sanırsam bizde yaşıyoruz ve bu yazı bna umudumu kaybetmememi gösterdi bugün yopun bakımda 52. Günümüz beyin kanaması anevrizma ameliyatı oldu annem daha sonra çorba içmeye başladı ve ciğerleri enfeksiyon kaptı şu an ciğer düzeldi çok Şükür fakat idrar yolunda enfeksiyon oluştu ve sırtında yaralar malesef artık doktorlar bugün itibariyle mideye peg takılmasını istediler beslenmesi için enfeksiyon olmadan önce kendi solunumunu yapabiliyordu fakat şu an tüple nefes alıyor sanırsam boğazda delinecek ve sol taraf felç bizi bazen hatırlıyor kafa sallıyor bazen boş boş bakıyor şu an annenizin durumu nasıl ne kadar zaman da nerelere geldiniz anlatabilir misin

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun,annemi anlatıyor gibisiniz. Biz tabi çok yol katettik.Annemin ilerleyiş sürecini blogta detayları ile yazacağım.Burdan takip edebilirsiniz.

  84. Seçil dedi ki:

    Merhabalar öncelikle öok geçmiş olsun bizde aynı durumdayız şu an anneniz nasıl

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar geçmiş olsun.Annemin gelişim sürecini tüm detaylarıyla blaogta yazacağım ordan takip edebilirsiniz.

  85. Sibel dedi ki:

    Birgün internette böyle bir başlık arayacağım hiç aklıma gelmezdi ….tam 17 gün önce babam şah damarı tıkanması sonucu acil ambulans ile baygın olarak hastaneye kaldırıldı .anjio yapıldı ancak damar açılamadı sonrası beyni ödem yaptı
    uyutuldu solunum cihazına bağlı .
    Bugün doktorumuz artık ilacın kesileceğini ve solunum almazsa bogazina alet takılacağını söyledi .
    Hiç bir tepki vermiyor inme yaşadığını söylediler .
    Bundan sonra neler yaşarız diye hem içimdeki acı ve çaresizlikle hemde onun icin ne yaparım diye yazılarınızla karşılaştım
    Emeğinize sağlık
    Rabbim şifa arayanlara versin 🙏

  86. Eylul dedi ki:

    Merhaba..anneme kronik lenfositer losemi teshisi kondu neredeyse 1yil kemoterapi gordu sonrasında ilaca gecildi biraz gucsuz ve halsizligi disinda hic bir problemimiz yoktu taki ilk zaturresine yakalanana dek..ilk zaturrede 15 gun hastanede kaldi ikinci zaturremizde 36gun.

    Simdi 3.zaturremiz once sadece hastanedeydi sonra solunum cihazina bagli uyuttular 40gune yakin yoğun bakımdaydı..cikti servise alindi iki hafta kadar iyiydi sonra bir astım atagi daha gelisti ve tekrar solunum cihazina bağlandı…rontgenlerde ciğer temiz cikiyor artik defalarca bronoskopi yapildi sonuclar temiz ancak solunum halen yapamiyor gırtlakta gelisen bir sorun olduğunu söylüyor doktorlarimiz.simdi yine yogun bakimda ve yarin trakestomi acilacak…bundan sonraki surecte neler yasayacagimiz hakkinda yazılarınızı takip ediyorum…anneler hep iyi olsun 🙏

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok çok geçmiş olsun.Evet anneler hep iyi olsun size katılıyorum.Anneniz zorlu bir süreç geçirmiş ve geçirmeye devam ediyor. Zatürre çok inatçi bir hastalık, iyileşirken dahi tahribat yaparak iyleşiyor. Ciğerlerin temiz olması çok güzel, umarım boğazdaki sorunda halolmuş ve her şey istediğiniz doğrultuda gelişmiştir. Sağlıklı günler dilerim.

  87. Yusuf ali dedi ki:

    Zübeyde hanım merhaba,
    Öncelikle vermiş olduğunuz bütün bilgileriniz için teşekkür ederim.Birşey sormak istiyorum yiğenim doğduktan 2 gün sonra ameliyata alındı kalp damarları tersti ameliyat başarılı geçti çok şükür 5.5 ay boyunca yoğun bakımda cihaza bağlı kaldı o şekilde nefes alabiliyordu sonrasında gün gün doktorumuzun yaptığı testlerde uzun süreli cihazsız kalamıyordu sonrasında doktorumuz trakeostomi uygulayacağını söyledi daha çabuk alışacagını söyledi şimdi son 20 gündür serviste bu arada 7 aylık şuan herhangi bir cihaza bağlı değil sadede 2-3 saatte bir balgamını alıyoruz ve Pazartesi günü Artık doğumundan sonra taburcu oluyor oksijen tüpü ve balgamını almamız için 2 cihaz verildi merak ettiğimiz yiğenim eve geldikten sonra bogazını kapatmaları ne kadar sürer bu arada 15 günde bir kontrole gideceğiz doktorlar akciğerin biraz gelişmesi gerektiği ve bebeğimizin biraz kg almasını söylüyorlar teşekkürler..

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok çok geçmiş olsun.Annem bir süre bende kaldığı için sorularınıza geç dönüş yapmak durumunda kaldım üzgünüm.Şimdiye kadar geçen sürede durumu öğrenmiş ve kavramışsınızdır.Hasta solunum cihazından ayrı vakit geçirdikçe ciğer kapasitesi artacak ve yavaş yavaş olumlu gelişme gösterecektir.Balgam aspire sıklığını da kontrollü olarak azaltırsanız, vücut kendi atımını sağlamaya başlayacaktır.Henüz çok küçük dilerim önünde uzunca bir hayatı olur. Sağlıklı günler dilerim.

  88. Sedika dedi ki:

    Merhaba zubeyde hanım oglum trafik kazası gecirdi beyin travmasi 2 ay yogun bakımda kaldi su an eve geldik bogazinda delik acmislardi ama hala kapanmadi hortumu aldilar 3 ay oldu igne deligi kadar kaldi öksürüğünde hava cikiyor sivi icmede tikaniyor sağ tarafinda felc var nobetleri var bilinci bazen geliyor gidiyor surekli eve gidelim diyor olmayan seyleri oldu gibi anlatiyor sesi fazla cikmiyor nobet icin kepra rivotril damla kulanyorum oglum 29 yasinda ne yapmam gerekir yardim edin bana nobet cok kotu oluyor norolijiye cok gitim bir care bulamadim balgam cikarmada zorlaniyor

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun.Okurken annemi yaşadım tekrardan. Çaresizliğinizi derinden yaşıyorum.Sırasıyla elimden geldiğince cevap vereyim.Boğaz deliği dikiş atılmadan derinin kendini büzmesiyle kapanıyor.Ama üç aydır kapanmadıysa bir dikiş atılması gerekebir.Temiz gazlı bezle bir süre daha kapatın delik olan bölgeyi.Yine kapanma olmazsa KBB ye görünün.Sıvı da zorlanma annemde uzun süre devam etti.Hatta yıllar aldı diyebilirim.Eczanede suya kıvam veren bir ilaç var.Ondan temin edebilirsiniz.Biz bir müddet onu kullandık.Annem katı her şeyi yiyordu, bir yudum su da boğuluyordu. Ne yazık ki sıvı alımında bu durum bir süre sürecek.Balgam yıllar geçti annemde hala devam ediyor.Sürekli peçete ve küçük bir kova bulunduruyoruz yanında. Balgam söktürücü bir süre kullanın.Sıvı alımı olmadığından balgam atımı yapamıyordur.Bundan dolayıda ciğerler dolu.Balgam söktücü verdiğiniz zaman, oturuş pozisyonuna alarak,sırtına hafif el avucunuzu büzerek vurun.Bu balgam atımına yardımcı olacaktır.Öksürük nöbeti tetikliyor.Çok derin öksürmeye çalışmak,yada balgamı atmaya çalışırken atamaması nöbeti tetikliyor. O yüzden balgamı en rahat hangi pozisyonda atıyorsa,o pozisyona getirin.Keprayı günlük kaç doz alıyor.İlacın dozu da yeterli gelmeye bilir.Bir de solunum sıkıntısı varsa bu da nöbeti nüksettirir.Aldığı oksijen yeterlimi?Solunumunu düzgün yapabiliyor mu? Cihaz takibiniz var mı bunun için? Bunları bir müddet takip edin.Annemde bir buçuk sene sonra nöbetler çoğaldı.Nöroloji keprayı 3000 ml çıkardı.Ama sonra evde fenalaşıp acile gidince anladık ki,embolisi varmış.Akciğer pıhtı atmış.Solunum zayıflamış ve bu da nöbeti tetiklemiş.Bunları takip edin. Son soruya gelince, bir süre saçmalayacak bu çok normal.Olmadık şeyleri isteyecek, geçmişte ki bir eşyaya takılacak.Odada olmayan hatta ölen kişileri odadaymış gibi anlatacak.Birden çok sinirlenecek,surat asacak,gülmeyecek bunları yaşıyorsanız bunlar çok normal.Zamanla karakteri oturacak.Beyin hasar aldı ve kendini onarması için zamana ihtiyacı var.Hiç birini bilinçli yapmıyor,sonrasında da hatırlamayacak.Annem uzunca bir süre kendisini kuzeninin evinde zennediyordu.Bu sizi korkutmasın.Umarım size yardımcı olabilmişimdir.Sağlıklı günler dilerim.

  89. Sedika dedi ki:

    Iyi aksamlar diliyorum cok tesekur ediyorum evet oglum aynen annen gibi ennene çok geçmiş olsun rabbim acil şifalar versin yazlarını okurken hep ağladım çok zor yavrum bilinci dediyiniz gibi eve gidelim diyor burası bizim ev desende kabulenmiyor bana teyzemsin bazaen anne buna benzer çok seyler zamanla duzeldimi annenin bilinci nobet çok geciriyor 10 dk sonra geciyor kebra 3000 rivotril 9damla sabah 9 aksam depakin 500 sabah 500 aksam veriyorum pk merz sabah 500 veryoum konuşması anlaşılması zor bazi kelime anliyom cogunu anlmiyorum çok üzülüyorum anlamadığım gunum hiç yok annenin nöbetler bitimi bilnici ne zaman geldi hastalığı oguma benzediyi icin soruyorum beni yanlış anlamayın yavrumun dedine derman ariyoru ban yardimci olduğun ici size çok tesekur ediyorum rabbim acil şifalar versin tüm hastalara

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Tekrar merhabalar. Estağfurullah rahatsız etmiyorsunuz olur mu hiç öyle şey.Annemin bilinci derken sacmala evrelerini soruyorsunuz sanırım. Bir kaç sene sürdü. Beşinci sene bitecek hala ara ara yapıyor. Tamamen eski hallerine dönme şansları yok maalesef. Beyin hasar aldı ve bu bütün vücudu etkiliyor. Annem tamamen farklı birisi oldu. Hiç bilmediği halde bazı ingilizce kelimeler telaffuz etmeye başladı. Çocuk gibi sürekli gofret ve dondurma isterdi. Çocukların elinde görünce bana vermediniz diye küserdi. İlk etapta çok zorlandık. Sonra keyifli olmaya başladı. Annem sağlıklı iken ,çok naif,hep alttan alan birisiydi. Hep kendinden ödün verirdi. Kimseyi kırmaz, üzmedi. Yeni hali eski halinin tam tersi oldu. Bana kalırsa bastırılmış bütün duyguları açığa çıktı. Herkese istediğini söyleye biliyor. Zaten o zaman eğlenceli olmaya başladı. Yeni halini de çok sevdik.Yani demem o ki,oğlunuz karakter olarak biraz değişti ve normal hayata adaptesi biraz zaman alacaktır. Konuşmalarını anlamamanız çok normal. Oda yavaş yavaş gelecek.Onun bir bebek olduğunu düşünün,ve onu yeniden büyütecek siniz. Ve ben biliyorum ki,bir evlada annesinden daha iyi kimse gelemez. Onu siz iyilestireceksiniz. Nöbetlerine gelince bu kadar sık olması normal değil aslında. Mutlaka altında başka bir neden olmalı. Tekrar doktor kontrolüne başvurun. Olmadı doktorunu değiştirin. Her zaman için ikinci bir görüşte fayda vardır. Allah’a emanet olun,ellerinizden öpüyorum.

  90. kadir dedi ki:

    Benim 14 yaşında oglum trafik kazası geçirdi beyin hasarı çok fazla Allah a şükür yaşıyor doktorlar yaşaması mucize olur dediler 103 gündür hastanedeyiz halende yatıyoruz 56 gün 3.yogun bakım 15 gün 1. Yoğun bakımda sonrada palyatif derken servisteyiz oğluma bol dua edin yazıların hepsini okuyamadım ama baya tecrübe etmişsiniz illaki birbirimizi anlarız benim merakım bilinç çok doktorla konuştuk çoğu bilinç gelme ihtimali düşük desede umutlu olan doktorlarda var ben hiç umudumu yitirmedim hatta ilk ameliyata girerken doktor hiç olumlu bişey bekleme ama gitmeliyim bu ameliyata dedi ben o zaman bile umudumu yitirmedim eşimin umudu yok yada az diyeyim 103 günde olan gelişme gözle r. Açık görmüyor kendisi nefes alabiliyor ara ara kasılmalar oluyor elllr ayaklar hafif oynuyor konuşma yok boğazda delik var doktor 1. Yılı bulur toparlamasi dedi oda genç olduğu için diyo bu hasarlara yasaması mucize dedi niğde Hastanesi’nde yiz. Sizce bilinç gelirmi gelirken biz nasıl anlarız

  91. Meryem dedi ki:

    Trakeostomi çıkınca nezaman konuşur hasta

  92. Nur dedi ki:

    67 yasinda annem hic hastaneye yatmamis kullandigi ilaci olmayan hergun yuruyusunu yapan yaz boyunca denizde uzun uzun yuzen guneslenen bol su icen saglikli beslenen 1.60 boyunda 64kg sigara ve icki yok. Simdi ise 40 gundur yogun bakimda. . 20 gundur ise doktorlari surekli taburcu etmeyi dusunduklerini soyluyor. Hastami trakeostomili ev tipi mekanik ventilatore solunuma bagli haftada 3 kezde hemodiyalize gidecek sekilde taburcu edecekler.

  93. Nur dedi ki:

    Annemin bilinci acik anliyor tepki veriyor bogazindan besleniyor. HGB degeri 6,5
    Ciddi anemisi var . Kalp yetmezligi bobrek yetmezligi ve akciger solunum yetmezligi var. Sepsis var her nekadar degerinde düşüş olmasina ragmen.

  94. Nur dedi ki:

    Blogunuzu tesadufen buldum verdiginiz bilgileri ve diger hasta yakini arkadaslarimizin yazilari okudum. Benim annem gibi durumu olan ve eve cikarilan hastasi olan varmi tavsiyelerini almak istiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.