Yoğun Bakım Sonrası Hayat

Hayatınızın bir döneminde bir sebepten dolayı yolunuz yoğun bakım kapısına kadar vardı. Kapısına kadar vardı diyorum çünkü; içeride bir yakınınız var ve onun ciddi bir sağlık problemi var ve ne yazık ki payınıza kapı önündeki bu endişeli bekleyiş düştü.

Eğer bir seçeneğim olsa idi içerisi mi yoksa dışarısı mı diye, sanırım içeride olmayı seçerdim. Çünkü dışarıda binlerce kez nefesinizin kesildiğini, zeminin ayaklarınızın altından kaydığını ve hatta ve hatta defalarca öldüğünüz hissini yaşıyor ama yinede içinizde kopan onca fırtınaya rağmen bir dağ gibi dimdik ayakta duruyorsunuz. Abarttığımı düşünenleriniz varsa eğer, muhtemelen yoğun bakım kapısı nöbeti yaşamamış şanslı kesimdendir ve dilerim bu deneyimi hiçbir zaman yaşamazsınız.

Hastanız yoğun bakıma sağlık problemiyle beraber girdi. Onu dışarıda beklerken ki ümidiniz, biraz toparlanacak, iyi bir bakımla eskisinden daha iyi olacak ve çıkacak. Üzgünüm bu genelde böyle olmuyor, tabi istisnalar dışında.

Yoğun bakım hastası demek; “ciddi sağlık problemleri olan hasta demektir.”Yani bir yerinde bulunan sorunun, başka bir organı da etkisi altına alması riskiyle beraber, soluk alamama, ani değişim gösteren kan değerleri ve kan basıncı, hiç olmamasına karşın şeker problemi ve yine hiç olmamasına karşın kalp krizleri vs..

Bunların hiçbirini korkutmak için yazmıyorum ama yoğun bakım hastanız varsa eğer, muhtemelen bu komplikasyonların çoğunun gelişebileceği konusunda doktorunuz tarafından uyarıldınız yada bu komplikasyonları hastanız yaşarken sizde dışarıdan yaşadınız. Elbette dileğimiz hiçbirini hayatınızın hiçbir döneminde yaşamayın ancak bazen hayat dileklerimizin dışında ilerleyişini sürdürüyor.

Şimdi hastanız yoğun bakımda solunum destek ünitesine bağlandı. Bu bir süre sonra yeterli olmadı ve trake yolu açıldı. Daha sonra burundan beslenme yeterli olmadı veya enfeksiyon kaptı ve bundan sebep mide beslenme hortumu takıldı. Bir komplikasyon geçirdi ve akciğer enfeksiyonu oluştu. Hastalığının durumuna bağlı olarak  vücudunun bir tarafında yada tamamen inme durumu gerçekleşti. Tekrar gözden geçirelim hastanızın normal bir şekilde acile götürdünüz yada normal bir ameliyata girdi ve şimdi de durum bu. Felçli, boğaz ve midede delik ve hortum, nefes alma problemi, enfeksiyon, konuşamama, muhtemelen gözünün birinde görme kaybı,tuvalet ihtiyacını hiçbir şekilde gidermesi zaten söz konusu dahi değil ve birde olasılıklardan biri sizi tanıyıp tanımama durumu. Evet ve doktorunuz hastanızın artık bilincinin açıldığını ve servis aşamasına geldiğini söylüyor.

“Kafanızda tek bir soru var: Ben ne yapacağım?”

Size şu kadarını söyleyeyim hayatınız boyunca yaşadığınız çaresizlikleri bir kefeye koyun ve karşısına da bu çaresizliği koyun, emin olun bu daha ağır  basacak. Hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştınız şimdi ne yapacağınız konusunda tek bir fikriniz dahi yok.

Öncelikle korkmayın ve sakin olun, bu yapamayacağınız bir şey değil. Sizin gibi bir çok kişi üstesinden geldiğine göre sizde gelebilirsiniz. Doktorlar bunun bilincinde olarak size güvenerek hastayı size teslim ederler. Hem yoğun bakım sırası bekleyen onlarca hastayı tedavi etmek için hemde artık hastanız bir bakım hastası olduğundan dolayı, bu sürece bir yerden başlamanız gerektiği için bunu yapmak zorundadırlar. Sakın hastamıza haksızlık edildi, bu hasta bu şekilde nasıl servise alınır düşüncesi içine girmeyin, tamda bu şekilde servise alınır.

Yoğun bakımdan servise geçme esnasında sizi hastanızın yanına alarak yapmanız gereken işlemler konusunda göstererek bilgi verirler. :Hemşire size aspirasyon yapmayı öğretirken siz o hortumu nasıl indiricem ya bir şey olursa endişesine çoktan girmiş olursunuz. Daha bu korkuyu atlatamadan peg ile besleme, peg hortumunun temizliği, sonda takımı, kanül değişimi derken yerinizde nasıl sendelediğinizi tahmin ediyorum. Sakin olun. Bunları size anlatan hemşirede sizin bizim gibi birisi. Evet eğitim aldı ve evet bir çok hasta tecrübesi var, yatakta yatan kişide sizin canınız.” O’na sizden daha iyi kim bakabilir?” Bunların hepsi bir kaç denemeyle öğrenilecek şeyler. Hastanız ilk aşamada serviste olacağından bu süreçte zorlandığınız yerlerde hemşire yardımıyla gayet iyi bunun üstesinden gelebilirsiniz. Hastanızın artık yatak hastası deyip sürekli yatakta olmasına sakın izin vermeyin. İki saatte bir pozisyon vermeli ve ara ara oturur pozisyona getirmelisiniz. Tabi ki bu hastaların bel kordinasyonu olmadığından bunu yatak ve yastık yardımıyla yapmanız gerekiyor. Oturur pozisyondayken avuç içinizle sırtına küçük darbeler vurarak balgam atımını kolaylaştırmanız gerekmektedir.Kendinize güvenin ve sakin olun. Her şey daha güzel olacak henüz yolun başındasınız. Ve bu bir süreç hep böyle kalmayacak tabi sizin yardımınızla.

Onun ve sizin sağlığınız için önce hijyene sonra kurallara dikkat edin ve bunlardan sonra her şeyi sonsuz sevgi ve şevkatinizle yapın. Göreceksiniz her şey güzel olacak…

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

40 Cevaplar

  1. Ömer dedi ki:

    Mükemmel bir yazı daha…Tebrikler yol göstericiliğiniz için .

  2. Arzu dedi ki:

    Bana da yardımcı olurmusunuz

  3. Ömer dedi ki:

    Zübeyde Hanım annemin sağ ve sol tarafında his var. Fizyoterapist çalıştığında tepkiler veriyor . Ama bilinç durumu olarak kaygılarımız var. Sadece gözünü kırpıyor. Bu geçici bir durum mu? Boğazında trakeostomi var doktor uygun zamanda çıkaracaz dedi.

  4. Zübeyde Çeri dedi ki:

    Merhabalar Ömer bey, bu hastaların bilinçleri yavaş yavaş açılıyor. Bu süreçte ifadede donukluk, kızgınlık, mimik yapamama ve komutlara geç cevap verme yada hiç cevap verememe çok sık karşılaşılan bir durum. Bundan endişe duymayın ilerleme dediğim gibi yavaş olacak. Gözünü açtığı anda eski halini karşısında görmeyi arzuluyor insan ama ne yazık ki bu ilk edapta mümkün değil. Yani süreç normal seyrinde endişeniz olmasın.

  5. sema dedi ki:

    zübeyde hanım Allah razı olsun insanları cesaretlendiriyor sunuz benim annemde beyin sapindan kanama geçirdi 3.5 aydir yogun bakimda 20 günde gelmişti bilinci ama ağır bi epilepsi geçirince tekrar başa döndü bilinci kapali gözlerini aciyo sadece bogaz ve mide delik acaba sizin anneniz nerden geçirmişti kanamayı

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Sema hanım,öncelikle çok geçmiş olsun.Maalesef kanama hadi oldu geçti derken epilepsi nöbeti insanı şok ediyor.Annemin sağ tarafta şah damarına yakın olan yerde kanaması oldu.Hatta şah damarına yakınlığı sebebiyle açık ameliyat olamadı ve anjio yoluyla stent takıldı.Stentden dolayı zaten büzüşmüş olan dama daraldı ve beyne gitmesi gereken kan akışı gerçekleşmediğinden 3. gün epilepsi nöbeti geçirerek bilinci kapandı. Dediğiniz gibi bu nöbet her şeyi başa döndürüyor. İnşaalah bu süreç kısa olur ve anneniz kısa zamanda aranıza döner.

  6. Ebru dedi ki:

    Öncelikle geçmiş olsun acil şifalar diliyorum.Çok güzel anlattınız tesekkürler. Sizi çok iyi anlıyorum. Aynı durumdayız 15 gündür evdeyiz biz de. Öğrenmemiz gereken çok şey var. Sürekli tedirginlik ve korku var.

  7. Tahsin dedi ki:

    Merhaba zübeyde hanım. Blogunuzda verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Benimde babama trakeostomi yapıldı. Yaklaşık 1 aydır bu şekilde solunum yapıyor. Burundan mama ile besleniyor.Bu işlem yapılmadan öncede yemekleri yutamıyor ve solunum yapamıyordu. Şuan yoğun bakım ünitesinde. Doktorlar tam olarak teşhir koyamadı. Kas zayıflaması diyerek geçiştiriyorlar. Bu durumdaki hastaların tedavisi için önerebileceğiniz tedavi yöntemleri,doktor yada hastane var mıdır.

  8. Ay dedi ki:

    Duygularınızı çok güzel ifade etmişsiniz. Benim de hastam var.Benzer duygular yaşıyorum.Allah yardımcımız olsun.

  9. Yeliz dedi ki:

    Annem 7gündür yoğun bakımda. Bilinmeyen bir sebeple kalp ve solunum durdu. Şu an durumu stabil ve bilinç tamamen kapalı. Ayağını gıdıklayınca oynatmaya çalışıyor ama doktorlar refleks diyorlar. 20dakika solunım ve nabız durduğu için, beyin hasarı çok olabilir ve uyanamayabilir diyorlar. Yazınız için teşekkür etmek istedim. Doktorlar bilgi vermiyor maalesef, bizimse umuda ihtiyacımız var

  10. Huriye dedi ki:

    Annemi bas parmaginin altindan ari soktu ve 5 dk icinde sok gecirdi ve kalbi durdu tekrar calustirdilar yogun bakimda 1 gun uyuttular sonra uyanmasini bekledik ama uyanmadi beyin uyanmadi butun organlaru calisir vaziyette zarar gormemis beyin dede bisey cikmadi sonra tekrar film cekildi odem olusmus beyne kan gidiyormu bakalim dediler sonra beyne kan gidiyormus sonra ne kadar gidiyor acaba dediler ertesi gun bize beyin olumu gerceklesti dediler ogleden sonra da kalbi durdu vefat etti dediler cok aci hic bir hastalığı yoktu birden gitti gercekten saka gibi 1 ay oldu hala alisamadim yasiyomus gibi geliyor yuzu onume geliyor annemi cok seviyorum. Mekani cennet olsun

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Huriye hanım,gerçekten çok üzgün ve şaşkınım.İlk defa böylesine bir şey duyuyorum.Vade-i Hak vuku bulunca geriye sadece sebepler kalıyor.Başınız sağ olsun Rabbim en güzel katında yer versin anneciğinize. Sabır diliyorum…

  11. Cemile dedi ki:

    Merhabalar.benim babam 20 yıl önce kalp kapakçığı değişti ve kan sulandırıcı ilaç kullanıyordu.tabi bu süre zarfında böbrek yetmezliği meydana geldi 7 sene ilaçla idare etti ama nakil seviyesine geldik.27 Haziran’da böbrek nakli oldu.başarılı geçti.hastaneden taburcu oldu fakat 5 gün sonra beyne pıhtı attı ve pons bölümünün etkilendiğini söylediler.bir aydır yoğun bakımda.Önce ağızdan solunum cihazına bağlandı 15 gün sonra trekeostomi yapıldı.bilinci tam uyanık değil.bazen bizi duyuyor bazen duymuyor gibi.vucudu hareketli.yol bizim içinde uzun onun içinde.daha bir ay oldu ama her gün aynı şekilde görmek ve doktorlardan ‘AYNI’ kelimesini duymak yoruyor insanı.neler bekliyor bizi neler yapmalıyız neler olacak bunların net cevabı maalesef olmuyor.yazılarınız o kadar net ve o kadar açıklayıcı ki iyi ki denk geldim diyorum

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun.Evet sizin de dediğiniz gibi,o kadar muammalı bir yol ki bu; diliyorum her şey dilediğiniz gibi olur.

  12. Hülya Ketenci dedi ki:

    Merhabalar Zübeyde hanım. Benimde ablam nisan 2019 da mide kanserinden midesinin 3te ikisi alındı. Dr. İlk evresi olduğunu tedaviden sonra herşeyin normale döneceğini söyledi. Kemoterapi ve ışın tedavisi yapıldı. Tabi bu sırada ablam yiyip içemedi çok zayıf düştü ( 50 kilodan 40 kiloya düştü). Ameliyat eden dr. Damardan besleyelim biraz kendine gelsin demiş. Ayrıca endeskopi yapılmış kanserli bir şeye rastlanmadı demiş. Tedaviden dolayı Yemek borusu hasar gördüğü için yemekte zorlanıyor demişler neyse 1 ay önce ablam damardan beslenmek ve kendini biraz toparlamak için hastaneye yattı artık 1-2 kaşık çorba içmeye başladım suda içebiliyorum dedi ağrıları vardı oda düzeldi dedi. Hastaneye yattıktan 3 gün sonra ablam kendinden geçmiş beyne pıhtı attığı söylendi. Yoğun bakımda yer olmadığı için başka hastaneye gönderdiler 23 gün yoğun bakımda kaldı. Allahtan ümit kesilmez dediler. Önce nefes almada zorlandığı için makinaya bağlı kaldı neyse yeterli oksijeni aldığı için makinadan çıkardılar hamdolsun. Beynin yarısıfitmiş kanserli hasta olduğu için fizikte alamaz demişler çok zayıf ömür boyu böyle yatalak kalıcak dediler. Ablamı şimdi önceki yattığı hastaneye kaldırdılar. Beynin bir tarafı gitmiş dediler. Daha iyi beslenmesi için peg takılacak fizyoterapist haftada 2-3 gün gelip hareket yaptıracakmış. Sizde öğrenin sizde yaptırın demişler. Bilinci açık gibi kişileri tanıyor sol kolunu hareket ettirebiliyor boynunu hareket ettiriyor fakat başını kaldıramıyormuş konuşamıyotr ama ağız hareketlerinden anlaşılıyor bazen ses de çıkartıyormuş boğuk bir şekilde. Yalnız hastanede tam bir bakım yok. Birde nörolojiye gerek yok demişler. Kusura bakmayın çok uzun yazdım ama dr.lar doğru düzgün bir şey demiyorlar şurasında şu var bu var diye biz hasta sahipleri gözlemlediğimiz gibi tahminlerde bulunuyoruz. Sizden öğrenmek istediğim gidebileceğimiz bir dr bir hastane. Vede sizce sonuç ne olabilir biraz olsun iyileşebilirmi. Ablam emekli öğretmendi çok hareketli yerinde duramayan birisiydi. Onu bu şekilde görmek çok canımı acıtıyor. Ayrıca ablam istanbulda oturuyor. Sevgiler çok teşekkür ediyorum. Yazım çok uzun oldu😔

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Estağfurullah yazınızın uzun olması hiç sorun değil,aksine buraya gelen bir çok arkadaş için fikir edilebilecekleri şekilde açık ve net bir anlatım olmuş. Ablanız için geçmiş olsun dileklerini kabul edin lütfen. Beyne atılan pıhtı dan dolayı,beyin oksijensiz kalmış ve hasar görmüş. Hasarlı bölgenin beynin sol tarafı olduğunu anlıyorum. Boğazında trake var da ondan mı konuşamıyor,yoksa beynin konuşma merkezi mı hasarlı? Beyin hasar gördükten sonra norolojinin yapacağı bir şey kalmıyor. Çünkü ablanız artık bakım hastası. Boynunu tutabilmesi olumlu bir durum. Cabalarinizla daha olumlu sonuçlar alınacağına inanıyorum. Pegden sonra beslenme düzeni oluşacaktır. Bu da bağışıklığını destekler. Sizene yazık ki çok iyi olacak ayağa kalkacak diyemem ancak dediğim gibi ondan baz gecmezseniz inanın oda size yardımcı olacaktır. Dediğim gibi gelişme gösterebilir. İyi haberleri izi bekliyorum.

  13. Hülya Ketenci dedi ki:

    Merhabalar cevabınız için teşekkür ederim. Önceki yazımı yazarken yoğun bakımdan sonra ablamı görmemiştim. Yanında kalan ablamdan öğrendiğim kadar biliyordum şimdi yanındayım ama üzüntüm dahada arttı. O kadar zayıfki konuşmak istiyor bişeyler anlatmaya çalışıyor anlayamıyorum konuşamaması pıhtıdan dolayı etkilendiği için . Ne yazıkki peg de takılamıyor. Peki nasıl beslenecek damarda burundan nerye kadar. O yatakta çaresiz biz bakarken çaresiz . Rabbim bütün hastalara şifa versin tekrar teşekkür ediyorum.

  14. Emine dedi ki:

    Zübeyde hn babam beyin kanamasi 17 Mayis 2019 dan beri yoğun bakimda. Sag taraf felc. Ayrica yogun bakimda sol bacaga pihti atti damar tikandi. Acilmadi ve bacagi diz altindan kesildi. Enfeksiyon gecmedigi icin diz uztunden ayni bacak tekrar kesildi. Bu arada seker kalp akcigerler kan degerleri hep oynayan bir tablo. 4. Ay bugun doldu. Simdi sira mideden delip beslenmeye oradan devam etmekte. Insanin babasi icin boyle ameliyatlara bogaz delinmesi bacak kesilmesi mide delinmesi gibi izin vermesi ve imza atmasi cok sarsici. Tam bir seyleri artik sindirdik derken hoop baska birsey cikiyor. Hastaya bakacak tek kisi olunca hersey daha da zorlasiyor.Yogun bakimda yatarken internette sizin yazdiklarinizi gördüm. Allah razi olsun iyi ki yazmissiniz. Bircok seyi yazilarinizdan ogrendim. Aynen yasadigim duygulari yaziya dokmussunuz. Mide delinme basarili olur ise ve durum boyle stabil olursa servise cikacak babam. Aynen yazdiginiz gibi alt degisimi kanul temizligi balgam cikartma beslenme ve bakim tamamiyle bana kalacak. Bu durum beni korkutuyor. Peg ile ilgili diger yazılarınızı bekliyorum. Allah yar ve yardimcimiz olsun.

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Emine hanım,çok çok geçmiş olsun. Sizi çok iyi anladığımı bilmenizi isterim. Umarım süreç lehinize işlemiş ve servise çıkabilmişsinizdir. Allah yar ve yardımcınız olsun.

  15. Hülya dedi ki:

    Zübeyde hanım merhabalar öncelikle annnenize çok geçmiş olsun yazılarınız bizlere ışık tutuyor Duygular Ümit’ler bekleyişler sürüyor Annem benim canım 15 gün önce mesane tümörü den dolayı sistoskopi yapıldı Annecim iki gün iyiydi herşey yolunda gitmiş ti Annemde koah şeker ve üç damarında tıkanıklık var O gece uyku hali ve tansiyon yükseldi ve sabah tuvalete kaldırdığımızda hiç iyi değildi Sonra kollarımızda kalp durdu Hastanede olduğu için anında müdahale edildi en fazla beş dakika içinde kalbi tekrar çalıştırdılar yoğun bakıma kaldırıldı Solunum cihazından çıkamıyor bilinci yarı açık zaman daralıyor kendi solunumu çok az şimdi trakeostomi yapılması için haber bekliyoruz Onun çok acı çektiğini ne zaman yanına girsek elinle işaret etttiği tüpü çıkarmaya çalışması O güzel ela gözlerinde acıyı görebiliyorum bir gün bile yaşasın onsuz yaşasın biraz olsun rahatlasın her bilgi aldığımızda doktorların gözlerindeki Umut ışığını görmek bir iyi haber duymak ne yazık ki Annecim o soğuk yerde çok üşüyen Annem orada yarı çıplak yatıyor yazılarınızda duygularınızı öyle iyi anladım ki ve eğitici olduğu kadar Ümit’ler veriyor dilerim bizlerde sizin gibi cesur olur evde Annemize bakarız tabide şimdiki halinden dolayı Bizler Annemize 15 Yıldır üç damarı Yüzdedoksansekiz tıkalı akciğerleri solumu şekeri Yaşıyordu O günler çok güzel günlermiş ne yazık ki tümör olmasaydı daha çok beş çaylarımız olurdu tekrar Eski günlerimiz olmasa bile yeterki yanımızda bizimle olsun bizleri hissetsin teşekkür ediyorum size

  16. Buket dedi ki:

    Mrb zübeyde hanım ablam bi aydan fazladır yoğun bakımında gebe zehirlenmesi doktor zehri farketmeden her yerine dağıtmış şuan da organlari falan hic bir şekilde calismiyo kalbinin durduğu zaman trakeostomi actilar ama iyi degil bigun iyi oluyo gözünü aciyo ertesi gunu kapatiyo daha da acmiyo suan hala gözleri kapali kriz geciriyo uyurken serumlari falan cikarmaya calisiyo ve napacagimizi bilmiyoruz doktorlarda neden böyle olduğunu cozemediklerini soyluyorlar bi gun iyiye gidiyo diger gun kötüye napacagimizi bilmiyoruz diyorlar 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar Allah’ım tez vakitte yardımcısı olsun. İlk defa böyle bir durum duyuyorum. Gelişmelerden haberdar edin lütfen. Çok çok geçmiş olsun.

  17. Svm dedi ki:

    Merhaba zübeyde hanım treakeostami ile yasamak diye yazdığımda karşıma ciktiniz iyi ki de bu yazıları yazmışsınız cesaret veriyor… aslında okuduğum çok şey cesaret veriyor ancak dr ların bu duruma ve hastaya yorumları sizi kırıyor. Ameliyattı iyi olacaktı nefes alamadı treakeostamiye baglandi 5 ay yoğun bakım yaşadı fizik rehabilitasyon yapılmadı kas gücünü kaybetti ayakları elleri nerdeyse çarpıldı ve bu süreci sizinle yaşamıyor ama sonuç size bu geliyor… elleri ayakları en azından nefesi olarak girdiği hastaneden elinize yatalak olmuş kasları gitmiş solunum yapamayan yapması için de hiç bir tedavi verilmeyen nasıl bir yol izlemeniz gerektiği anlatılmayan annenizle kalakalmak… çok zor.. doktorları anlamıyorum çünkü eğer bir ihtimali varsa da pulmoner rehabilitasyon olsun fizik olsun nasıl aldırmaz ve gerek duymaz ve nasıl anlaşılır treakeostaminin kapatılması zamanı nasıl vazgecilir bilemedim.. palyatif serviste şuan ve enfeksiyon atlatıyor ve zatürre tabiki. Ama bir tek göğüs hastalıkları doktoru takibi bile yok nasıl bir doktor bulmalı ki takip etsin vazgecmesin… sizin takibiniz ve çıkma kararı nasıl verildi biraz anlatırmısınız? Çok geçmiş olsun inşallah annem de eski sağlığına kavuşur cumlesinin içinde 🙏

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar çok geçmiş olsun. Çok çok iyi anlıyorum ,insanın eli ayağı tutan birini götürdüğü hastaneden, bir yığın halinde alması gerçekten çok zor bir durum.Hayat bazen bizi hayalinde bile yutkunamadığımız şeylerle birebir sınar.Burada yapacağınız ilk şey menatetinizi korumak ve inancınızı kaybetmemek. Yoğun bakım hastalarında ilk öncelik hastanın hayati organlarının durumu. O sebeple kas takibi ikinci planda kalıyor.Hayati riskleri devam ettiği için yatak fiziği dediğimiz tedaviye başlayamıyorlar. Vücudun normal düzeni,inanın bir anda alt üst olabiliyor.Kısa süreli bir solunum yetmezliği bütün vücuda tahribat veriyor.Kas kaybı böyle bir durumda ortaya çıkmış olabilir.Siz dışarıdan özel bir göğüs hastalıkları doktoru ile irtibata geçebilir, epikriz notlarını onunla paylaşıp bir yol çizebilirsiniz.Annemin sürecini uzun uzun yazacağım inşallah.Sağlıklı günler dilerim.

      • nurcan dedi ki:

        Zubeyde Hanim , mesajimi okursaniz lutfen bana da yanit verin.inanin o kadar cok caresiz ki.Annem beyin kanamasi sonrasi 23.gununde tam olarak gozlerini acti.Bilinc var.konusamiyor bogazdan solunum cihazina bagli.sordugumuz sorulara gozuyle basini sallayarak cevap veriyor.O da cok yorgun ve uykulu bir halde.bugun tam 41 gun oldu yogunbakimdayiz.yakinda cikacagiz egitim veriyorlar ev bakimi icin.Fakat bizim sorunumuz surekli uyumasi ve zorla uyandirsakta bazen gozunu aciyor bazen acmiyor.gozleri kapaliyken bile bize kafa salliyor.bazen hic tepki vermiyor.Uyanik hali cok az.bu surec neden bu sekilde ilerleyor olabilir.Duzelir mi acaba bilemiyorum cok uzeliyorum.Bizim durumumuzda olan bu surecleri yasayan varvmi acaba

  18. nurcan dedi ki:

    Merhaba Zubeyde Hanım.Annem 2.agustosta beyin kanaması geçirdi.Bugun 21.gun oldu yogun bakimda.Yatistan bir hafta sonra zatüre oldu.Antibiyotik tedavisi yapildi ve bitirildi ilaç.Ama tekrardan atesi cikinca baska testlerde yapildi sonuclar henuz cikmadi.Bu sure zarfinda cogunlukla uyutuldu.ara ara uyandirildi.seslenince gozlerini acmaya calisiyor ama sanki bir agirlik varmis gibi acamiyor.Tamamiyle acma olayi yok.Sadece iki kez yanina girebildim.Beni duyuyorsan gozlerini kirp dedigim zaman kirpti gibi geldi tam da emin olamadim.Bilinc acilma sureci bu sekilde mi olur ya da daha farkli mi.Bazilari komple acip anlamsiz bakarken annem tam acamiyor.Vucunda hic bir hareket yok.

  19. Erdoğan dedi ki:

    Merhaba anneniz şimdi nasil

    • Zübeyde Avcı dedi ki:

      Merhabalar annem şu an bakım hastası ama tamamen yatağa bağımlı değil.Annemle alakalı devam eden süreci uzun uzadıya yazmam gerekiyor,hatta şimdiye kadar yazmalıydım ama malum hayat koşturmacası.Takipte kalırsanız yakın zamanda süreci yazmaya başlıycam.Sağlıklı günler dilerim.

      • Aslı dedi ki:

        Zübeyde hanım merhaba yazılarınız insana Ümit veriyor. Ama uzun zamandır yoksunuz. Lütfen yazmaya devam edin..

  20. Feride dedi ki:

    Keşke bilinci açılsa keşke bu duruma gelse elimden gelen her şeyi yaparım.

  21. gülcan dedi ki:

    merhaba zübeyde hanım benimde anneme epilepsi teşhisi konuldu ve çok fazla nobet geçirdiğinden yoğun bakıma aldılar 15 gün kaldı eve cıktı ve eski annemden eser yok yürüyor kalkıyor ama tuvalet ihtiyacını bilmiyo yeme içme yok tamamen beyin uyuşmuş bir şekilde doktoru zamanla toparlicak diyo biray oldu hala aynı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.