Felç (inme) Nedir?

Felç (inme) nedir?

Felç insan vücudunun: beyin tarafından yönetiminin bir bölümü ya da tamamının bırakılma durumudur. Daha anlaşılır hali ise, bütün vücudun kontrol merkezi olan beynin, gördüğü zarardan dolayı kendini devre dışı bırakmasıdır. Bu devre dışı bırakmadan dolayı da  vücut eski kontrol ve hareket yeteneğini kaybeder.

Felç kısmi yada tamamen olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Kısmi felç olarak adlandırılan durum; beynin hasar bölgesi ile alakalı olarak, (beyinin sol tarafı vücudun sağ bölümünü, beynin sağ tarafı ise vücudun sol tarafını çalıştırmaktadır) vücudun sağ yada sol tarafının normal işleyişini kaybetme durumudur. Bu durumda vücudun bir tarafında bulunan hareket organları işlevini yitirir.Örneğin: sol kol,el,parmaklar,Sol bacak ve ayak,s ol gözde görme kısıtlığı veya kaybı,bununla beraber dudağın sol tarafında kaymalar söz konusudur.Tamamen felç durumu ise, omuriliğin hasar görmesiyle ortaya çıkmaktadır.En yaygın sebeplerinden birisi trafik kazaları olmasına karşın, düşme ve deniz vaya havuza yanlış atlama sonucunda da maalesef omurilik zarar görmektedir. Bu durumda kişi boyundan aşağıda kalan vücudunun yönetimini sağlayamaz.Ve geri dönüşü olmayan bir rahatsızlık türüdür.Çünkü zarar gören omurilik tedavi edilememektedir.

Felç (inme) yaşlılık hastalığımı?

Eğer bu soruya evet cevabı veriyorsanız kesinlikle yanıldığınızı belirmek isterim. Nasıl kalp krizi günümüzde genç yaşta insanlar arasında yaygınsa, inme de aynı oranda erken yaşlarda görülebilecek bir rahatsızlıktır.

İnmenin sebepleri?

Ne olursa felç geçiririz? Bunun en büyük ve en yaygın sebeplerinden bir tanesi yüksek tansiyon hastalığıdır. Günümüzde maalesef birçok kişi ya tansiyon hastası, yada tansiyon hastası olma sınırındadır. Bununla beraber birçok kişi de ne yazık ki, tansiyon hastalığından habersiz. Bunu ayrı bir başlık altında daha sonra aktaracağım.Tekrar inme nedenlerine dönersek eğer,tansiyon yüksekliği beyin kanamasına sebebiyet vereceğinden inmeye davetiye çıkartmaktadır. Bunun yanı sıra başa alınacak şiddetli bir darbe,yine beyin hasarına sebebiyet vereceğinden inme ile sonuçlanmaktadır. Ayrıca damar tıkanıklığı da felç sebepleri arasında yer almaktadır.

Felç’in tedavisi var mı?

Kısmi felçlerde, felce sebebiyet veren rahatsızlığın tedavisi ile kişiyi bağımlı olmaktan kurtaracak tedavi metotları mevcuttur. Örneğin damar tıkanıklığından dolayı meydana gelmiş bir rahatsızlıksa, kan sulandırıcı ilaç tedavisi ile vücutta kan akışının rahat sağlanması durumunda bir süre sonra vücut normal düzenine kavuşmaktadır. Beyin kanaması sonucu felç geçiren bir hastaya, vakit kaybetmeden fizik tedavi rehabilitasyon başlanmalı ve böylece hasta normal hayata adapte edilmelidir. Elbette bunlar uzun zaman,sabır ve motivasyon isteyen dönemlerdir. Bu dönemde hastanın yakınında bulunanların motive etmesiyle, bu uzun süre kısalabilir hasta pozitif düşünce ile hayata tekrar eskisinden daha sıkı tutunabilir. Önemli olan her zaman olduğu gibi inanmaktır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.